Radar · Miljö

Skört läge för brand i naturreservat

Skogbranden som rasar i Svartsjöns och Paradisets naturreservat i Haninge och Huddinge kommun, söder om Stockholm, uppges vara under kontroll.

Räddningstjänsten fortsätter att kämpa mot branden i Svartsjöns och Paradisets naturreservat söder om Stockholm. Branden uppges vara under kontroll – men under måndagen väntas varmare väder.

På söndagen var uppskattningen att ett område på omkring tolv hektar brann i Svartsjöns och Paradisets naturreservat i Haninge och Huddinge kommun.

– Under gårdagen kördes det rätt så hårt med fyra helikoptrar och fyra stationer. Under natten har man av säkerhetsskäl, och för att bränderna brukar lugna ner sig på grund av högre luftfuktighet, haft en station där och branden har hållit sig, säger Roger Magnusson, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund, till TT.

Varmt och torrt

Tidigt på måndagsmorgonen skickade man ut två stationer för att ta vid arbetet och göra nya bedömningar.

– Under dagen kommer vi åtminstone ha två stationer på marken och tre helikoptrar under förmiddagen.

Branden uppges vara under kontroll och omringad, men det brinner fortfarande. Räddningstjänsten kommer att finnas på plats åtminstone hela måndagen och helikoptrarna finns på plats i fall läget förvärras.

– Vi vill vara säkra på att branden verkligen inte sprider sig, det ska ju vara ännu varmare i dag och därigenom torrare, säger Roger Magnusson, och tillägger:

– Det finns ökade förutsättningar för en brandspridning och att branden helt enkelt ska sprida sig utifrån det område som är brandskadat.

Kan bli eldningsförbud

Och det är torrt i marken, speciellt i markens yttersta lager.

–Jag tror säkert att det kommer att bli eldningsförbud, säger Roger Magnusson.

Räddningstjänsterna i länet avråder från eldning sedan i fredags på grund av det varma och torra vädret. Enligt SMHI är det fortsatt risk för skogsbrand i stora delar av landet.