Radar · Integritet

Kvinnohat ses som terrorbrott i Kanada

Ett par skor ligger på marken bland andra dussintals rödmålade skor som en del av en installation mot våld mot kvinnor i Bryssel förra året.

Nu prövas ett mord på en kvinna som ett terrorbrott i Kanada. Det är första gången ett brott inspirerat av den så kallade incelideologin, som utmärks av hat mot kvinnor, bedöms inom ramen för terrorism. Totalförsvarets forskningsinstitut ser Sverige som världens mest incel-täta land.

Den 24 februari i år knivhögg en 17-åring en ung kvinna till döds mitt på dagen i den kanadensiska staden Toronto.  Det var den 24-åriga småbarnsmamman Ashley Noelle Arzaga som blev  mördad av en kvinnohatande tonåring.

När polisen fick reda på att motivet för mordet kan vara förknippat med en extrem våldsideologi, åtalades den unge mannen för terroristbrott. Varför det?

”Terrorism finns i många former och det är viktigt att notera att det inte är begränsat till någon särskild grupp, religion eller ideologi,” förklarade den kanadensiska polisen.

Den unge mannen, som nu är 18 år, tillhör den så kallade incel-rörelsen. Vad utmärker den?

”Incel” är en förkortning  av  involuntarily celibate som betyder ofrivilligt celibat på svenska. Incel-grupperingar av män i olika åldrar får kontakt med varandra på speciella nätforum.

Det som de framför allt har gemensamt är att de beskyller kvinnor för att de inte kan ingå sexuella relationer. Det är helt enkelt kvinnornas fel eftersom de här männen och pojkarna känner sig avvisade av dem. Och framför allt är det feminister som anses vara skyldiga till deras obefintliga sexualliv, enligt incel-ideologin. Även sexuellt aktiva män kan bli måltavlor för deras aggressioner.

Frustration och våld

Attityderna på den här typen av forum kan variera mycket och alla som frekventerar dem uttrycker inte en vilja till att vara fysiskt våldsamma mot kvinnor, även om det ofta förekommer, precis som diskussioner om självmord.

I en intervju med Aftonbladet i mars, säger Lisa Kaati, forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI:

– Självmord ses som en normal utväg för incels. Många diskussioner handlar om man ska begå ett vanligt självmord eller ta med sig andra – då framför allt kvinnor – i döden.

Att döda både sig själv och andra samtidigt kallas för att göra en ER i incel-världen, efter Elliot Rodgers initialer. Amerikanen Elliot Rodger sköt och knivhögg  sex personer till döds och skadade fjorton nära ett universitet i  Kalifornien 2014. Strax efter det sköt han sig själv i huvudet.

Innan morden spelade han in en video där han berättade om besvikelsen över att aldrig ha haft sex. Han beslöt sig för att hämnas genom att döda kvinnor och sexuellt aktiva män.

Men alla som är aktiva på de här forumen förhärligar som sagt inte våld. Här finns också en hel del utseendefixerade män som till exempel försöker att manipulera sina kroppar med steroider och och bygga muskler med hjälp av det.

Sverige mest incel-tätt

I en rapport som kom i mars i år från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, bedöms Sverige vara det mest incel-täta landet i världen.

I rapporten har FOI granskat de tre största incelforumen, med runt 20 000 användare och runt 1 000 personer som är aktiva med att skriva olika inlägg.

Upp till 7,3 procent av besökarna på de här forumen kommer från Sverige. Sett till vår folkmängd gör det Sverige till det mest incel-täta landet i världen.

Men eftersom det finns sätt att surfa anonymt på, kan det ibland vara svårt att avgöra vilket land som en besökare på ett incel-forum kommer ifrån.

– Vi blev själva väldigt förvånade över att så många i de här miljöerna är svenskar. Det är svårt att säga vad Sverige borde göra åt det, det är forum där det uppmanas till våld men det är inte en vettig lösning att stänga ner allt. En sak vi kan göra är att öka kunskapen om vad det är, säger Lisa Kaati till Aftonbladet.

Totalt har ett tiotal dödliga attacker i världen genomförts av anhängare till  incel-ideologin.

– Man kan tänka sig att det finns en ökad risk för att det händer i Sverige också. Men det behövs mer forskning för att bedöma det, säger Lisa Kaati till Aftonbladet.

Enligt Säpo behöver incel-kulturen få ökad uppmärksamhet.

– Den är sannolikt växande, vilket är besvärande för oss i Sverige och i hela västvärlden, sa Säpochefen Klas Friberg till Sveriges Radio i början av januari.