Glöd · Debatt

”Jag skulle rösta ja till en renare planet”

Vindkraft dödar fler än kärnkraft, helt enkelt därför att det behövs så många vindkraftverk.

DEBATT Kärnkraften är vår säkraste energikälla, enligt statistiken (statista.com och WHO.int). Det dör fler – per energienhet – i framställning och produktion av vindkraftverk, genom att det helt enkelt krävs så många vindkraftverk (det går åt i genomsnitt 500 vindkraftverk för en genomsnittlig svensk kärnkraftreaktor).

Tjernobyl var en hemsk katastrof (och en bra tv-serie), men siffrorna inkluderar förstås Tjernobyl och Fukushima. Trots det är kärnkraft vår säkraste energikälla. Betydligt säkrare och renare än olja, kol och ”värmeverk”, där det senare innebär att vi eldar upp vår egen skog.

I Sverige använder vi mest el under vintern, då vi har som minst vatten i våra vattenkraftverk. Vi skulle behöva överföra 700 GWh från sommar till vinter om vi inte hade kärnkraft. Gör vi det med batterier, så skulle det kosta över tusen miljarder kronor (en statsbudget), kanske det dubbla om man tänker att batterierna ska ha byggnader, bevakning mm.

Och CO2-kostnaden för den mängden batterier är 400 miljoner ton CO2, vilket nästan är vad Sverige släpper ut under ett år (siffrorna är från Tesla-batterier). För samma utsläppsmängd skulle vi kunna bygga och driva 800 kärnkraftsreaktorer, motsvarande runt 50 ggr av Sveriges elproduktion.

Det är siffror från en KTH-uppsats. Andra siffror ger annat antal nya kärnkraftsreaktorer, men garanterat fler än vi behöver, även för vår export. I dag importerar vi el från Danmark (kolla https://www.electricitymap.org). Sen exporterar vi förstås ännu mer till Finland, Polen och Litauen, men en elektron åker till den närmsta förbrukaren: en fabrik på västkusten använder i dag dansk, smutsig el. Det vore förstås mycket bättre om danska fabriker istället använde svensk kärnkraft. Vilket dom lär göra när det inte blåser ifrån Atlanten, ifall vi bygger mer kärnkraftverk.

Det vore utmärkt som vår del i att lösa världens klimatutsläpp!

Vissa pratar om folkomröstningen 1980. Kanske behöver vi då en ny omröstning, med endast två alternativ: Ja eller nej. Det vore fint även för mig att rösta, som inte var född förra gången. Jag skulle rösta ja till en renare planet.