Radar · Politik

Flera a-kassor planerar att höja avgiften

Sveriges a-kassor vill att regeringen ska skjuta till pengar för att finansiera de ökade utgifterna.

Flera a-kassor har höjt avgiften eller planerar att göra det. Sekos a-kassa räknar med att de höjda ersättningsnivåer som regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna beslutat om kommer att kosta deras a-kassa 25 miljoner.

Kommunals a-kassa höjer i dag sin månadsavgift till 120 kronor för alla medlemmar. Unionens a-kassa skriver att de kommer att höja medlemsavgiften och anställa fler för att klara det ökade trycket under coronakrisen. Hur hög avgiftshöjning det handlar om kan bli klart nästa vecka. Tidigare i år höjde Hotell- och restauranganställdas a-kassa sin avgift med 50 kronor.

TCO:s tidning Arbetsvärlden frågade tidigare i år i en enkät arbetslöshetskassorna om de planerar att höja avgiften och om de klarar att betala ut ersättning i tid. 19 av 25 a-kassor har svarat och av dem säger sju att de planerar att höja avgiften.

Arbetsmarknadsavgiften ger staten miljarder

Sveriges a-kassor vill att regeringen ska skjuta till pengar för att finansiera de ökade utgifterna.

–Som det är i dag blir det medlemmarna och de arbetslösa som betalar höjningen av ersättningsnivåerna. Det är inte rimligt. Staten bör ta kostnaden, säger a-kassans chef Alf Mellström, till Sekotidningen.

I dag täcker medlemsavgifterna cirka 30 procent av kostnaderna för de utbetalda ersättningarna. Resten tas från arbetsmarknadsavgiften, som arbetsgivarna betalar till staten.  Arbetsmarknadsavgiften ger sedan många år ett stort överskott till statskassan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV