Intro

Välkommen till dagens Syre!

Ikea anklagas för att ha köpt illegalt virke från Ukraina. Det rapporterar vi om bland dagens nyheter. Skogsbruket var certifierat av FSC men i strid med rådande miljölagar. Ikea menar att de har det mest omfattande säkerhetssystemet på marknaden men det verkar uppenbarligen inte räcka.

Bland artiklarna denna tisdag hittar du också en positiv nyhet om skogen. Amerikanska forskare har nämligen fått fram ett mer underhållsfritt sensorsystem som inte kräver konstant batteriladdning. Det ger hopp om att snabbt kunna vara på plats vid eventuell brand.

Som alltid blickar vi också ut i världen och berättar bland annat om läget i Hongkong där säkerhetslagen som precis trätt i kraft gör det mycket svårt för aktivister att verka. Den som sprider information till stöd för självständighet kan nu komma att gripas och åtalas varnar Hongkongpolisen.

En annan orolig plats dessa dagar är Västbanken. Israels koalitionsregering har tidigare nämnt just 1 juli som startdatum för sina omstridda planer att annektera en tredjedel av Västbanken, mark som för närvarande är ockuperad. Någon sådan annektering ser dock inte ut att bli av i dag.

Trevlig läsning!