Radar · Nyheter

Vajande träd varnar för skogsbrand

Träds rörelser kan varna för brand, enligt ny forskning.

Sensorer som registrerar träds rörelser kan ge information om brand på ett tidigt stadium och därmed rädda liv och natur. Tidningen Ny Teknik rapporterar om en mer underhållsfri uppfinning som håller på att utvecklas.

Nu har forskare från Michigan State University i USA fått fram ett mer underhållsfritt sensorsystem som inte kräver till exempel konstant batteriladdning.  Något som har varit ett problem med tidigare innovationer i genren.

Med hjälp av cylindrar som är satta  tätt inuti i varandra och som är fästa  i  både en trädgren och i något mer stabilt, kan en så kallad triboelektrisk effekt uppstå. Det betyder att sensorerna registrerar material som gnuggas mot varandra när elektroner hoppar mellan ytorna på cylindrarna.

Genom den här enheten, som  forskarna har döpt till MC-TENG, multilayered cylindrical triboelectric nanogenerator, ser de möjligheter till att läsa av brand- och miljöförhållanden på ett tidigt stadium.

Men först behöver uppfinningen utvecklas ytterligare för att kunna fungera i alla väder och få en effektiv larmfunktion vid brand.

Under värmeböljan och de omfattande skogsbränderna 2018, förstördes skog för ett värde av uppemot 900 miljoner kronor i Sverige, enligt Skogsstyrelsen.

här kan du läsa mer om MC-TENG i tidningen Advanced Functional Materials