Radar · Inrikes

Sprida rättegångsbilder är nu förbjudet

Hittills har det varit tillåtet att sprida rättegångsbilder via exempelvis sociala medier.

Brukar du sprida bilder från rättegångar? Då bör du veta att det är olagligt från och med idag. Den 1 juli träder en rad nya lagar i kraft – vi har listat några av dem.

Straffen skärps för brottslighet där syftet för brottet varit att bevara hedern. Ett hedersrelaterat mord, exempelvis, ska straffas hårdare än ett vanligt mord. Läs mer om det här: Nu skärps straffen för hedersrelaterade brott

Barnäktenskapsbrott – nytt brott

Det har dessutom blivit brottsligt att förmå eller tillåta ett barn att gifta sig eller ingå ”en äktenskapsliknande förbindelse”. Det nya brottet kallas barnäktenskapsbrott och kan ge fängelse i upp till fyra år.

Förbjudet sprida bilder från rättegångar

Sedan tidigare är det förbjudet att fotografera under rättegångar. Men det händer att bilder tas ändå – och sprids till exempel via sociala medier som Instagram eller Facebook. Att sprida har hittills inte varit förbjudet, men nu har den luckan i lagen täppts till. Straffskalan för den som begår ett sådant brott blir böter eller fängelse i högst sex månader.

Undantag: Ringa spridning till ett fåtal personer ger inget straff. Det samma gäller för spridning i medier som skyddas av tryckfrihetsförordningen. Där blir det istället de pressetiska reglerna som tillämpas.

Rehabiliteringsersättningen förenklas

Den som deltar i arbetslivsinriktad rehabilitering och är sjuk i max 30 dagar slipper ansöka om sjukpenning. Personen får istället behålla sin rehabiliteringsersättning. Mindre byråkrati, mindre krångel och mer i fickan för den som rehabiliteras.

1 augusti: övervakning och avlyssning

Ytterligare lagar att hålla koll på är de som börja gälla den 1 augusti. Då löper du till exempel större risk att bli kameraövervakad eftersom kravet på tillstånd för kameraövervakning tas bort på vissa platser. Det gäller i kollektivtrafiken, på flygplatser och vid bevakning av vissa spårområden, samt på apotek.

Det blir också lättare för polisen att avlyssna misstänkta personer. Första gången åklagaren begär ett tillstånd om hemlig avlyssning måste domstolen sammanträda, men vid ytterligare tillstånd ska beslut kunna fattas utan att rätten måste hålla möte.

Du hittar alla nya lagar på riksdagens hemsida.