Radar · Djurrätt

Nya filmklipp: Så misshandlas elefantungar i Thailand

Grymma metoder används för att träna elefanter till underkastelse.

En nyligen släppt film visar hur elefantungar i Thailand utsätts för tortyrliknande behandling. De tränas för att kunna bära och underhålla turister.

Filmen har gjorts undercover av organisationen World Animal Protection och känsliga tittare varnas. Den skildrar i korta klipp från olika träningsläger för elefanter, hur ungar som skiljts från sin mamma får stå ut med att bli hårt fastbundna vid träställningar och samtidigt slagna. De får också gå runt med kedjor runt kroppen.

Enligt en artikel från Reuters kommer filmklippen från tre olika träningsläger och har filmats mellan december 2018 och januari 2020.

Måla med pensel

Elefantungarna isoleras från sin mamma och tränas till att bära människor på ryggen men också till tricks, allt för att roa turister. Några exempel: gå på bakbenen, måla med pensel och gå på snurrande tunnor.

Elefanter som används inom turismen har tränats från tidig ålder, med grymma metoder
Elefanter som används inom turismen har tränats från tidig ålder, med grymma metoder. Foto: Nattipat Vesvarute / Unsplash

Enligt WAP används även ett metallverktyg på känsliga delar för att få elefanten att lyda.

Genom att ungarna tas från sin mamma i tidig ålder, blir de psykiskt nedbrutna och undergivna.

Mamma separerades från fyra ungar

I filmen får vi också se en elefantmamma, Gintaala, som har fött fyra ungar i tur och ordning, och separerats från samtliga. En elefant är dräktig i nästan två år. I det vilda lever elefantungar i många år med sin mamma, och om ungen är en hona stannar den i flocken för alltid.

Thailands miljöminister sa i måndags till Reuters att grymhet mot elefanter inte tolereras. Om filmerna är autentiska ska man ta krafttag mot förövarna.

"Vem skulle göra något sådant?"

Reuters har pratat med en ägare till ett träningsläger för elefanter norr om Bangkok. Laithongrien Meepan som ägaren heter har inte anklagats för att misshandla elefanter och hävdar att filmklippen från WAP är fejk.
– Vem skulle göra något sådant? Det finns ingen anledning, säger han till Reuters.

Att elefanter i turismindustrin behandlas illa är dock ett välkänt faktum sedan länge, något bland annat resesajten Reformtravel uppmärksammat.

En asiatisk elefant på Elephant Jungle Sanctuar i Chiang Mai, Thailand
En asiatisk elefant på Elephant Jungle Sanctuar i Chiang Mai, Thailand. Foto:  James B Cutchin / Wikimedia commons

Enligt WAP hålls 2 800 elefanter fångna i läger i Thailand. Det finns också etiska elefantparker; WAP driver flera sådana.

Här hittar du filmen från WAP

Mer om elefanter i turismindustrin i Syre:

Elefanter slipper tempelturister i Kambodja, Syre 15 november 2019

Demonstranter krävde stopp mot turister på elefanter, Syre 12 augusti 2019