Radar · Utrikes

Nazistgruppen ”Sturmbrigade 44”förbjuds i Tyskland

CDU-politikern Lübcke, som tagit ställning för flyktingars rättigheter, mördades förra året av en känd nazist.

Tysklands inrikesminister Horst Seehofer förbjuder den lilla men våldsamma högerextrema gruppen ”Sturmbrigade 44”. 

Beslutet att förbjuda nazistgruppen ”Sturmbrigade 44” kom efter att polisen gjort flera razzior mot 13 gruppmedlemmar över hela Tyskland. Syftet var att konfiskera tillgångar och propagandamaterial och samla in bevis på högerextrema strukturer, skriver nättidningen DW.

Nazistgruppen ska ha varit verksamma sedan 2016, men det var först i början på  2018 som gruppen uppmärksammades, då en påse med vapen och en T-shirt med gruppens namn hittades ombord på ett tåg.  Året därpå genomförde polisen de första razziorna mot gruppens medlemmar.

Sturmbrigade 44 eller Wolfsbrigade 44 som de också kallar sig har som  uttalat mål att med våld  ”återupplivandet av ett fritt fädernesland” enligt ”germansk moralisk lag”, enligt TT.

Siffrorna 44 i namnet står för bokstäverna DD, som anspelar på en förkortning för ”Division Dirlewanger” efter krigsförbrytaren och Waffen-SS-medlemmen Oskar Dirlewange.  En SS-befälhavaren vars namn är nära kopplat till några av de mest ökända grymheterna under andra världskriget.  

Mördat 83 människor

Tyskland har de senaste åren drabbats av flera attentat av högerextrema grupper. Förra året mördades den tyske kristdemokraten Walter Lübcke efter att ha tagit ställning för flyktingars rättigheter. En känd nazist dömdes i domstol för mordet.

Enligt underrättelsetjänsten BFV fanns det i slutet av 2019 fanns omkring 32 000 aktiva högerextremister i landet och 13 000 av dem betraktas av BVF som våldsbenägna.

2018 var antalet främlingsfientliga brott i Tyskland drygt 7 700, en ökning med nästan 20 procent jämfört med 2017.

Mellan åren 1990 och 2018 har tyska högerextremister mördat 83 människor, enligt inrikesdepartementets siffror.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV