Radar · Migration

Fler polispatruller – när Frankrike och Storbritannien ska stoppa migranter

Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin (på länk) och Storbritanniens inrikesminister Priti Patel undertecknade ett avtal som ska göra passagen över engelska kanalen "omöjlig".

Från och med idag kommer dubbelt så många poliser patrullera de franska kusterna för att stoppa migranter som försöker ta sig över engelska kanalen. Även högteknologisk utrustning kommer att användas. Det är resultatet av ett avtal som Frankrike och Storbritannien enades om i helgen.

Fördubblad patrullering längs den 150 kilometer långa kuststräckan i norra Frankrike som regelbundet används av människosmugglare. Det är en av åtgärderna som de båda länderna vid Engelska kanalen sätter in för att göra passagen ”omöjlig”. De presenterade också ett paket med ”banbrytande övervakningsteknik”, såsom drönare, radarutrustning, optroniska kikare och fasta kameror, som ska användas för att polisen ska kunna vara på rätt plats vid rätt tillfälle.

Hittills i år har mer än 8000 personer tagit sig över kanalen från Frankrike till Storbritannien, vilket är långt mer än de 1836 som tog sig över under 2019.

Andelen stoppade överfarter ökar

Avtalet som de båda inrikesministrarna skrev under i helgen bygger på tidigare överenskommelser som redan gjort att andelen överfarter som stoppats eller hindrats har ökat till 60 procent de senaste veckorna, jämfört med 41 procent under 2019, skriver den brittiska regeringen i ett pressmeddelande.

I samma pressmeddelande säger inrikesminister Priti Patel att ”dagens avtal är ett viktigt ögonblick för våra två länder och intensifierar vår gemensamma åtgärd för att bekämpa olaglig migration. Tack vare fler polispatruller på franska stränder och förbättrad informationsdelning mellan våra säkerhets- och brottsbekämpande organ ser vi redan färre migranter som lämnar franska stränder.”

Planerar nytt asylsystem

Utöver övervakningen innehåller avtalet också planer på ett nytt asylsystem som ska vara ”fast och rättvist”.

– Jag kommer att lägga fram ny lagstiftning nästa år för att uppfylla detta åtagande, säger Priti Patel i pressmeddelandet.

Flera frivilligorganisationer var mindre nöjda med avtalet. Steve Valdez-Symonds, programchef för flykting- och migrationsrättigheter vid Amnesty international UK säger i ett uttalande att ” detta fortsatta fokus på att helt enkelt stänga av rutter till Storbritannien är trångsynt och hänsynslöst – det gör ingenting annat än att öka de risker som människor, som redan har genomgått otroliga svårigheter, är tvungna att ta”.

Han säger vidare att de båda regeringarna ignorerar de rättigheter som migranterna har.

– Kvinnor, män och barn gör farliga resor över kanalen eftersom det inte finns några säkra alternativ för dem – att antingen återförenas med familjen i detta land eller få tillgång till ett effektivt asylsystem som de har rätt till.