Radar · Morgonkollen

Azeriska styrkor går in i sista distriktet

Azeriska soldater gör honnör sedan armén gått in i den övergivna staden Kalbajar, ett av de områden som Armenien lämnat över kontrollen av.

Azeriska styrkor har gått in i det sista distriktet som Armenien lämnat över i stilleståndsavtalet.

Azerbajdzjans försvarsdepartement har släppt en video som visar en stridsvagn med en azeriska flagga, följt av en kolumn med lastbilar som rullar in i Laçindistriktet.

Journalister från nyhetsbyrån AFP rapporterar att lastbilarna varit flankerade av militärfordon från Ryssland, som var det land som medlade fram avtalet.
Armenien gick med på att lämna över flera områden i och omkring den omstridda regionen Nagorno-Karabach, som sedan 1990-talet kontrollerats av armeniska separatister.

Likt de andra områdena som lämnats över så röjde invånare aktivt bort värdesaker inför övertagandet, och tog med sig boskap, möbler, ved och vattenrör. En del har till och med bränt sina hem innan de lämnade dem.

Avtalet mellan ärkefienderna Armenien och Azerbajdzjan innebär att en sex mil lång korridor etableras mellan länderna, där omkring 2 000 ryska fredsbevarande styrkor ska placeras ut.

Avtalet skrevs under den 9 november efter sex veckor av strider där azeriska armén övermannat separatiststyrkor och hotade med att framrycka mot regionens huvudort Stepanakert.