Radar · Morgonkollen

Australien upprustar – ska ta fram hypersoniska vapen

Rysslands hypersoniska kryssningsrobot Zircon avfyras från en fregatt i Vita havet i den här bilden som tagits ur en video som det ryska försvarsdepartementet släppt.

Australien kommer att ta fram så kallade hypersoniska kryssningsrobotar i samarbete med USA.

Australien sällar sig till länder som Kina och Ryssland som försöker att ta fram de supersnabba vapnen. Utvecklingen sker i samarbete med USA, och robotarna ska avfyras från luften, ha lång räckvidd och helst vara en del av beväpningen de kommande fem till tio åren, rapporterar The Sydney Morning Herald.

Samarbetet mellan USA och Australien på området har pågått i 15 år och handlat om motorer, sensorer och avancerade material. USA har redan på egen hand testat varianter av hypersoniska robotar.

Hypersoniska robotar kan flyga i hastigheter som är mer än fem gånger ljudets hastighet. Att de är snabba, kan ändra riktning och flyga lågt gör dem svåra att slå ut.

En av USA:s varianter sägs kunna träffa ett mål 1 600 kilometer bort på tio–tolv minuter.

Problemen, enligt företaget Lockheed Martin – som arbetar med USA:s flygvapen för att ta fram robotarna – är att få dem att stå emot värmen som uppstår vid de extremt höga hastigheterna, att de är träffsäkra, manöverbara och hur de kommunicerar.

Samarbetet kan ses i ljuset av Australiens ökade militära intresse i Indo-pacifiska regionen, där bland annat Kina har stora intressen. Enligt nyhetsbyrån Reuters uppgav regeringen i Canberra i juli att man de kommande tio åren vill öka försvarsanslagen med 40 procent, för att bland annat öka räckvidden.