Energi

Nytt matprogram ska visa veganmatens bredd

Husmanskost ligger många varmt om hjärtat och det nya teveprogrammet vill visa att det går lika bra med veganskt.

I dag är det premiär för det veganska matlagningsprogrammet Vegansk husmanskost på tevekanalen Godare. Bakom kastrullerna finns kocken, bloggaren och kokboksförfattaren Gustav Johansson. Syre växlar några ord med honom om det nya konceptet.

Vad är det tittarna möts av i det nya programmet?

– Det är i grund och botten ett väldigt klassiskt matprogram, cirka 15 minuter per avsnitt. Jag lagar åtta olika rätter i åtta avsnitt från min kokbok Vegansk husmanskost och försöker på samma gång lära folk lite användbara tips och trix, och ge lite nya perspektiv på hur man kan laga enkel och jävligt god växtbaserad mat.

Vad betyder ett sånt här program för den veganska maten?

– För det första så hoppas jag ju att några ska vilja se det och tycka om det. I så fall, om det har en chans att nå ut lite utanför de redan frälstas cirkel, så hoppas jag att det kan bidra till att bredda synen på vad växtbaserad och vegansk mat kan få vara. Min förhoppning är att visa en lite bredare palett, och framför allt visa att veganskt kan vara precis som vanlig mat. Helt vanliga rätter som du kommer att känna igen, men i ny växtbaserad tappning. Det tycker jag är ett jätteviktigt budskap. Du måste inte sluta äta maten du älskar bara för att du vill äta bättre.

Du har ju satsat en del på husmanskost. Varför?

– För att det är min comfort food. Det är det jag är uppvuxen med och det är den maten jag absolut helst kände var viktigast för mig att få behålla när jag själv slutade äta kött. Man ska inte underskatta traditioner och kultur och dess vikt för att bygga folks identiteter. När många hör ”nu ska vi äta mindre kött” så hör de istället ”nu ska du börja äta konstig mat”. För mig var det jätteviktigt att ta bort den åsikten. Och då var husmanskosten ett naturligt ställe att börja för mig personligen.