Radar · Nyheter

Bolsonaro pressas av coronakrisen

Brasiliens president Jair Bolonaro.

Brasiliens president Jair Bolsonaro raljerar över coronapandemin och uppmanar folket att gå till jobbet. Nu vänder sig även tidigare alierade honom ryggen.

”Det är en liten influensa”. ”Vi dör alla en dag”. Så har Brasiliens president Jair Bolsonaro uttalat sig om coronapandemin. I förra veckan uppmanade han brasilianarna att gå tillbaka till sina arbeten, trots att smittspridningen ökar.

Trots att presidenten tonat ner riskerna med pandemin har den tagits på stort allvar av allmänheten och av andra ledande politiker i landet. Närmare 60 procent av brasilianarna stannar hemma från jobbet, enligt en undersökning som refereras av The Guardian.

Rio de Janeiro-regionens guvernör Wilson Witzel, som tidigare varit allierad med Bolsonaro, hör till dem som vägrat att backa från de långtgående restriktioner som införts på regional nivå för att hejda smittan.

– Så här långt har jag bett er att stanna hemma, nu beordrar jag er, sa Witzel på en presskonferens i samband med att han förlängde nedsänkningen av regionen i två veckor.

Endast två av sjutton regioner har följt Bolsonaros uppmaning av lätta på restriktionerna. Enligt tidningen Folha de São Paulo möter presidenten även motstånd i sin egen regering. Bland andra justieminister Sérgio Moro och finansminister Paulo Guedes ska enligt tidningen ha vänt sig mot Bolsonaro.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV