Radar · Integritet

Bibliotek utan censur kan besökas i Minecraft

Biblioteket går att besöka i byggspelet Minecraft, som kan liknas vid ett digitalt Lego.

Reportrar utan gränser kringgår censur genom att publicera texter som i journalisters hemländer förbjudits – genom att placera dem i en ö i dataspelet Minecraft.

Ett nytt bibliotek har sett dagens ljus. Det är unikt, dels för att besökarna kan läsa texter som förbjudits i upphovspersonernas hemländer, och dels för att det byggts på en ö i dataspelet Minecrafts virtuella värld. Spelet, som kan liknas vid ett digitalt lego, har över 145 miljoner aktiva spelare varje månad. 

Biblioteket kallas The Uncensored library och har skapats av tyska Reportrar utan gränser med hjälp av designbolaget Blockworks. 24 personer har byggt biblioteket av 12,5 miljoner bitar.

– Yttrande- och pressfrihet begränsas i många länder. Webbsajter blockeras, tidningar tvingas slå igen och media kontrolleras av staten. Unga människor världen över växer upp utan möjlighet att tillgodogöra sig information från olika källor så att de kan bilda sig en egen uppfattning om utvecklingen i världen eller i sina hemländer. Vi ger dem nu via Minecraft möjlighet att läsa flera censurerade texter och nyheter, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige i ett pressmeddelande.

Biblioteket är byggt i nyklassisk stil, av 12,5 miljoner bitar
Biblioteket är byggt i nyklassisk stil, av 12,5 miljoner bitar. Det tog 24 personer över 250 timmar att bygga. Bild: The Uncensored library

I blibliotekets utbud finns artiklar av den saudiarabiska journalisten Jamal Khashoggi, som mördades på landets konsulat i Turkiet 2017, och texter från den ryska aktivistsajten grani.ru, som blockerats av Ryssland sedan mars 2014. Bland titlarna finns också den egyptiska webbtidningen Mada Masr, som varit blockerad av landets regering sedan maj 2017. 

The Uncensored library slog upp dörrarna på Internationella dagen mot cybercensur den 12 mars. Än så länge finns censurerade texter från Ryssland, Egypten, Saudiarabien och Vietnam i biblioteket, som ska fyllas på efter hand, enligt Reportar utan gränser. Alla texter i biblioteket finns på engelska plus originalspråk.

Böcker i Minecraft har 100 sidor. De kan läsas men inte ändras av andra spelare. Men hur är läsupplevelsen i ett dataspelsbibliotek? Ta en titt här (video från The uncensored library).

Bibliotekets kupol är motsvarande 300 meter bred, vilket gör den till världens näst största
Bibliotekets kupol är motsvarande 300 meter bred, vilket gör den till världens näst största. Bild: The Uncensored library
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV