Radar · Nyheter

UNHCR: Fler på flykt i världen än någonsin

Fler människor än någonsin under UNHCR:s 70-åriga historia är idag på flykt i världen.

I en ny rapport varnar det internationella flyktingorganet UNHCR om att fler människor än någonsin är på flykt från svält, krig och förföljelse än någonsin tidigare. Aldrig tidigare under de 70 år som UNHCR funnits har de räknat till 70,8 miljoner människor på flykt globalt.

Fram till nyligen brukade det kallas ”fler människor är på flykt i världen nu än någonsin sedan andra världskriget” – något som nu inte stämmer längre. I rapporten om globala trender (Global Trends) sammanställs siffror och statistik från slutet på 2018. Underlaget kommer från UNHCR, världens regeringar, andra FN-organ och organisationer.

”70,8 miljoner människor betalar personligen priset för världens krig, konflikter och förföljelser – och dagens allt hårdare politiska klimat mot ’främlingar’”, skriver UNHCR i pressmeddelandet som skickas ut i samband med att rapporten släpps.

Jämfört med rapporten från föregående år är 2,3 miljoner fler människor på flykt i världen nu. Idag har 1 av 108 människor på jordklotet tvingats lämna sina hem och i jämförelse med för 20 år sedan är dubbelt så många personer på flykt.

En av de största nya kriserna är det som nu pågår i Venezuela – 3 miljoner venezolaner lämnade landet mellan 2015 och 2018.

De flesta flyktingar söker sig till närliggande länder och befinner sig därmed i utomeuropeiska länder som Turkiet och Uganda.