Radar · Nyheter

Tidning: Trump beordrade anfall mot Iran

USA:s president Donald Trump beordrade anfall på en handfull militära anläggningar i Iran. Men ordern drogs tillbaka, rapporterar The New York Times. Då ska flygplan redan ha varit i luften.

Nedskjutningen av en amerikansk drönare i torsdags ledde till hetsiga diskussioner i Vita huset. Trump ska initialt ha godkänt anfall mot ett antal anläggningar i Iran, som radaranläggningar och robotbatterier, som vedergällning, rapporterar The New York Times med hänvisning till flera högt uppsatta källor.

Insatsen hade redan inletts, med flygplan i luften och fartyg i position, när den drogs tillbaka, uppger en källa för tidningen. Det är oklart varför ordern drogs tillbaka. Varken Vita huset eller försvarshögkvarteret Pentagon har hittills velat kommentera uppgifterna.

Ifall Trump hade genomfört anfallet skulle det ha blivit tredje gången han beordrade en attack i regionen. Vid de två tidigare tillfällena handlade det om mål i Syrien, 2017 och 2018.

"Slugt och beräknande"

Donald Trump twittrade att ”Iran gjort ett väldigt stort misstag”, men intog sedan en mer försonande inställning när han sade till reportrar att han trodde att nedskjutningen berodde på att någon gjort ett misstag.

– Jag har svårt att tro att det var medvetet, sade presidenten.

Iran å sin sida har tagit på sig ansvaret. USA hävdar att drönaren befann sig över internationellt luftrum, medan Iran bestämt hävdar att den tagit sig in i deras territorium. Båda länderna har visat upp material som de hävdar stärker deras teser.

På fredagsmorgonen insisterade Iran igen att man har ”obestridliga” bevis på att drönaren var i iranskt luftrum när den sköts ner.

Spänningarna har ökat mellan USA och Iran de senaste månaderna. Chris Dougherty vid tankesmedjan New American Security säger till Los Angeles Times att Iran har varit slugt och beräknande när landet har riktat in sig på obemannade flygplan och utlandsflaggade oljetankrar.

– De har undvikit att döda amerikansk personal, men samtidigt visat att Iran är villigt och har möjligheten att slå mot kritiska mål, säger han.

Luftfartsmyndighet varnar

Samtidigt meddelar USA:s luftfartsmyndighet FAA att amerikanska flygbolag inte får flyga över havet i iranskt luftrum i Hormuzsundet och Omanbukten. Även nederländska KLM kommer för säkerhets skull att undvika att flyga över Hormuzsundet, sade en talesperson för flygbolaget på fredagen, rapporterar Reuters.

Även Malaysia Airlines undviker Hormuzsundet, som det tidigare har flugit över vid flygningar mellan bland annat Kuala Lumpur och London.

Redan före FAA-beslutet hade United Airlines dragit in sin linje mellan New York-flygplatsen Newark och Bombay i Indien.

Orsaken är de ökade spänningarna mellan USA och Iran. Enligt FAA befann sig närmaste trafikflygplan bara omkring 45 sjömil från drönaren, motsvarande drygt 80 kilometer, när den sköts ned.

”Det var ett antal civila flygplan i området vid tidpunkten för genskjutningen”, skriver myndigheten i ett uttalande, där farhågor uttrycks för en ökad risk för flygtrafiken.

Gustav Sjöholm/TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV