Radar · Nyheter

Ökad samarbete minskar matsvinn

Att slänga mat är en stor miljö- och klimatbov.

Matsvinnet i Europa har minskat kraftigt tack vare frivilliga överenskommelser inom livsmedelsindustrin. Nu startar liknande samarbeten i Sverige.

I Sverige slängdes cirka 1,3 miljoner ton mat 2016. Det motsvarar i genomsnitt 129 kilo matavfall per person. Tillsammans med distribution och konsumtion står produktionen av mat för en stor del av vår påverkan på miljön.

För att minska matIavfallet inleder nu IVL Svenska miljöinstitutet tillsammans med ett antal svenska myndigheter och livsmedelsföretag ett arbete med fokus på samarbeten inom den svenska livsmedelsindustrin.

– Mycket av matavfallet uppstår i glappet mellan de olika leden i livsmedelskedjan. Genom frivilliga överenskommelser kan vi samla aktörer från hela kedjan, från produktion till handel, och minska matsvinnet från alla håll, säger Åsa Stenmarck, projektledare på  IVL, i ett pressmeddelande.

Erfarenheten från länder som har infört frivilliga överenskommelser varit mycket positiva, enligt IVL. I Storbritannien har till exempel matavfallet minskat med tjugo procent sedan 2012.