Radar · Nyheter

Gripen svensk i Ecuador släpps

Den svenske programmeraren Ola Bin efter domstolsförhandlingar i Ecuadors huvudstad Quito.

Den svenske programmeraren Ola Bini, som har hållits frihetsberövad i Ecuador sedan i april, kommer att släppas under fredagen. Men han får inte lämna landet under den fortsatta brottsutredningen.

Beskedet om frigivandet kom efter domstolsförhandlingar i Ecuadors huvudstad Quito sent på torsdagen. Svensken hade begärt en så kallad Habeas corpus-förhandling, vilket innebär att myndigheterna ska redovisa på vilka grunder som Ola Bini står anklagad för.

– Jag är ute ur fängelset i morgon (fredag), men jag är inte fri så länge den här olagliga utredningen pågår, sade Bini till pressen efter förhandlingarna.

UD bekräftar att svensken inte längre behöver sitta fängslad. Men hans rörelsefrihet är begränsad och Bini kommer inte tillåtas att lämna landet under den fortsatta rättsprocessen, uppger hans presskontakt.

– Vi kommer att bevisa att jag är oskyldig och då kommer det här att vara över, sade Bini till pressen.

Ecuadors inrikesminister har tidigare uppgett att svensken är misstänkt för dataintrång. Han frihetsberövades den 11 april, samma dag som brittisk polis grep Wikileaksgrundaren Julian Assange på Ecuadors ambassad i London.

TT