Radar · Nyheter

Etablerade i Sverige – nu tvingas de ut

Kinda Alkassar, sönerna Aram och Michel och maken Milad Amari.

Äldsta sonen har just tagit studenten. Hela familjen har jobb. Nu ska de skickas till Italien – där de inte vet om de kommer tas emot. Syre berättar idag om situationen för en av de familjer som etablerat sig i Sverige, men som ändå inte har rätt att stanna.

Familjen Amari flydde kriget i Syrien i slutet av 2012. I Libanon köpte de ett visum i tron att det skulle ge dem möjlighet att mellanlanda i Italien och sedan ta sig vidare till Sverige där de hade släktingar. Men visumet var en förfalskning och för att inte skickas tillbaka till Syrien var de tvungna att söka asyl i Italien.

Under processen begav de sig till släktingarna i Sverige och sönerna Aram och Michel började i skolan. De sökte asyl även där, men ett halvår senare fick de besked av Migrationsverket att de i enlighet med de så kallade Dublinreglerna skulle skickas tillbaka till Italien. Där hade de nu uppehållstillstånd, men fick upplevde inte att de fick någon som helst hjälp att etablera sig.

– När vi landade i Italien gav de oss bara några papper och bad oss lämna flygplatsen, säger Milad Amari.

De visste inte vart de skulle vända sig. Tillfälligt kom en av sönernas tidigare lärare i Sverige till undsättning. Via hennes italienska makes kontakter kunde de hoppa runt mellan olika tillfälliga boendelösningar. Men utbildning och arbete var långt borta och därför bestämde sig att återigen ta sig till Sverige där de också fick arbete.

I mars 2016 fick både Milad och hans fru Kinda Alkassar uppehållstillstånd för arbete. Men Kinda blev uppsagd ett drygt år senare och uppehållstillståndet slutade gälla, trots att hon snart fick ett nytt jobb. Nu arbetar hon liksom sin make som personlig assistent. Äldsta sonen tog just studenten, hans lillebror har gått ut andra året på gymnasiet. Båda har timjobb i butik.

I Italien, dit Migrationsverket nu vill skicka dem efter att ha avslagit ytterligare en asylansökan, har de ingenting. Familjens främsta oro handlar om ifall de alls kommer att tas emot av italienska myndigheter efter tiden i Sverige. Asylrättsjurister som Syre varit i kontakt bedömer att Italien sannolikt kommer att ta emot dem i formell mening. Vilket mottagandet blir är däremot en helt annan fråga, vilket bemötandet vid det första återvändandet vittnar om.

– Jag är rädd att mina söner förlorar sin framtid, säger Milad Amari.