Radar · Nyheter

Värmerekord och extrem torka i Indien

Extrem värmebölja har orsakat dödsfall och torka i flera delar av Indien.

De högsta temperaturerna som någonsin uppmäts i Delhi har registrerats i veckan. Det var 48 grader i den indiska mångmiljonstaden och i andra delar av landet, i Rajasthan, har temperaturer på över 50 grader uppmäts.

Det är ovanligt med så höga temperaturer i juni, rapporterar The Guardian. Under månaden brukar värmeböljan byggas upp och ligga på omkring 40 grader för att i slutet av månaden vanligtvis övergå i monsunregn. Men i år har värmen varit intensivare än vad som brukar vara normalt.
Den pågående värmeböljan är en av de längsta som noterats.

 Jammu och Kashmir, som ligger på hög höjd i Himalayabergen, har det varit 39 grader varmt. I vanliga fall är det en ort dit många reser just för att undslippa värmen. Hotellrum i regionen har varit fullbokade och människor som rest dit har sovit i sina bilar, i brist på lediga rum att boka.

– Det var ofattbart. Vägarna var fyllda med bilar och en resa som skulle ha tagit en timme tog fem timmar, berättar Sumith Verma för The Guardian.

Svalkande regn

När regn föll under helgen bidrog det till en välbehövlig paus i delar av landet och den annars brutala värmeböljan, som lett till många dödsfall. I den nordliga och extremt fattiga regionen Bihar dog i lördags 49 personer på 24 timmar.

Skolor har under åtminstone delar av veckan hållits stängda och sjukhus i regionen var fyllda med människor som fått värmeslag. Under måndagen hade dödssiffran stigit till minst 60, enligt The Guardian. Tidigare under månaden dog fyra äldre passagerare ombord på tåget Kerala Express av kvävning, orsakad av den extrema värmen ombord.

I norra Indien har tiotusentals människor lämnat sina byar då de drabbats av svår torka och saknar vatten både till sig själva och sin boskap.