Energi

Egendom är stöld

Pierre-Joseph Proudhon är anarkismens Marx.

Pierre-Joseph Proudhon är en av de mest kända anarkisterna från 1800-talets guldålder för frihetliga idéer. Mest ihågkommen är han för uttrycket ”egendom är stöld” som sammanfattar hans syn på värde och egendom, men kanske inte på det sätt som många uppfattar citatet.

Veckans ord:

Det handlar naturligtvis inte om att det är fel att äga grejer. Dina och mina prylar är inte problemet. Proudhon konstaterade som så många andra under den tidiga kapitalismen att fabrikerna och de stora egendomarna ägdes av människor som själva inte arbetade där. Deras rikedomar kom, precis som i dag, till genom att andra arbetade för dem. Arbetarna som skapade rikedomen hade själva inga egendomar. De har blivit bestulna på sitt arbete.

Proudhon är anarkismens Marx, känd för sina teorier om hur arbete och värde samspelar och för sina radikala förslag på lösningar. Framförallt såg han alla inkomster som inte kom från arbete som orättfärdiga, inte bara låneräntor, utan all form av ekonomiskt utnyttjande. Livräntor, affärsvinster, arrenden och liknande är bara sätt för den som äger mer än den rätteligen borde för att slippa arbeta. Genom att försätta majoriteten av befolkningen i hjälplöshet kan de rika använda sina egendomar till att locka av dem deras arbete. Därav består stölden.