Radar · Nyheter

24 får livstid för kuppförsöket i Turkiet

Foto: AP PhotoArkivfoto från det misslyckade kuppförsöket i Turkiet den 16 juli 2016.

För tre år sedan överraskades världen av ett livesänt kuppförsök mot Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Nu har 24 personer dömts till livstids fängelse.

Bland de dömda finns bland annat Akin Öztürk, tidigare kommendör för det turkiska flygvapnet, och Mehmet Disli, bror till  Saban Disli, som sedan september har tjänstgjort som Turkiets ambassadör i Nederländerna. Totalt ska 17 av de dömda vara före detta generaler, uppger Al Jazeera. Flera av dem döms för att ha brutit mot konstitutionen och för att ha försökt mörda president Erdogan.

"Staten ska skämmas"

Enligt nyhetsbyrån AFP var stämningen, strax före det att domen förkunnades, spänd bland de tusentals personer som väntade utanför domstolen i Sincan, som ligger några mil utanför Turkiets huvudstad Ankara.
En av de väntande var Saliha Arigan, vars son dödades under det misslyckade kuppförsöket. Hon pressade sig mot grindarna, grät och skrek att hon ville in i byggnaden.
– Staten ska skämmas, sa hon, enligt AFP.

Så här lång har nära 290 fall som har kopplats till kuppförsöket avgjorts i rätten och över 3 000 personer har fällts, enligt uppgifter från landets justitiedepartement.
Totalt dog 139 personer i samband med det misslyckade kuppförsöket.