Radar · Nyheter

Grönlands is smälter i rekordfart

Foto:  Steffen M.

Nya rekordtemperaturer har fått isen på Grönland att börja smälta en månad tidigare än vanligt. På ett nytaget foto (se ovan), som nu har blivit viralt, är resultatet av issmältningen tydlig.

Fotot togs av forskaren Steffen Olsen, där han dras framåt på en släde av två hundspannsekipage. Problemet är bara att stora delar av isen blivit till vatten. Normalt startar issmältningen på Grönland i juni och pågår från till augusti, men i år påbörjades den redan den 30 april, uppger Danska meteorologiska institutet (DMI). Det är det näst tidigaste datum för påbörjad issmältning som har noterats i området sedan 1980.

"Ger oro i magen"

Steffen Olsen jobbar för DMI och efter att ha i förra veckan ha publicerat bilden på institutets Twitterprofil fick den rejäl spridning över världen. Bland annat har den uppmärksammats av världskända medier som BBC, CNN, The Guardian, Der Spiegel och National Geographic. Men även Al Gores stab har frågat om lov att få använda bilden.

– Jag försökte dokumentera en problematisk situation, som vi stöter på i vårt arbete och upplevde själv bilden som något surrealistisk, men jag hade inte förväntat mig att ett amatörfoto taget med en mobiltelefon skulle få en sådan spridning, säger Steffen Olsen, till danska Politiken.

– Det är överväldigande, men det ger samtidigt en oro i magen, för det går ju att övertolka en sådan bild, fortsätter han och menar på att fotot är taget i ett speciellt område och visar kanske inte hela sanningen, men ger en fingervisning om vad som sker.

Förödande konsekvenser

Olsen får medhåll av sin kollega Ruth Mottram, klimatolog vid DMI.

– Fotot är slående, för det visualiserar verkligen att Arktis står under förändring. Det är möjligt att vi kommer att slå rekorden från 2012 för både minst havsis i Arktis och för störst smältning på Grönland, säger hon, till TT.

All forskning tyder på att det kommer ta hundratals år innan all is har smält bort, men rekordtemperaturen på Grönland skapar ändå stor oro bland forskarna.

Isen smälter i dag sex gånger snabbare jämfört med 80-talet och antalet isbjörnar har minskat med runt 40 procent under bara det senaste årtiondet, skriver TT. Skulle all is på Grönland smälta skulle världens havsnivåer stiga med sju meter, något som skulle skapa förödande konsekvenser.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV