Radar · Nyheter

Mursi har begravts i Kairo

Foto: Amr Nabil/AP/TTMuhammad Mursi får sin dom efter en av de rättegångar där han stod åtalad.

Muhammad Mursi har begravts i Kairo, uppger hans son och hans advokat. Egyptens tidigare president avled av en hjärtattack på måndagen efter sex år i fängelse.

Den 67-årige Mursi kollapsade och tappade medvetandet i samband med ett domstolsframträdande, uppger statlig egyptisk tv med hänvisning till en sjukhuskälla.
– Han talade inför domaren i 20 minuter och blev sedan väldigt upprörd och svimmade. Han fördes snabbt till sjukhus där han senare avled, säger en källa inom rättsväsendet till AFP.

Enligt myndigheterna visade en medicinsk undersökning inte på några tydliga eller nya skador på hans kropp.

Nekades vård

Mursi led även av en godartad tumör som han fick återkommande behandling för, uppger det egyptiska rättsväsendet. Det finns dock rapporter om att expresidenten ska ha torterats och nekats vård för sina många hälsobesvär i fängelset.

I ett uttalande till al-Jazeera kallar Human rights watch Mursis död ”förutsägbar” på grund av att regeringen underlåtit att ge honom adekvat sjukvård. Enligt en rapport av en brittisk expertpanel från i fjol satt han isolerad 23 av dygnets 24 timmar.

Muhammad Mursi tillhörde Muslimska brödraskapet och blev Egyptens första demokratiskt valda president 2012, detta sedan den mångårige diktatorn Hosni Mubarak avsatts som en följd av den arabiska vårens omfattande folkuppror.

Dömdes till döden

Det blev dock en kort tid vid makten. Sommaren därpå avsattes Mursi av militären efter omfattande protester.

Under landets nye ledare Abd al-Fattah al-Sisi, som var försvarsminister i Mursis regering, har expresidenten och många anhängare till Muslimska Brödraskapet dömts. Tusentals har fängslats och många har fått dödsstraff.

2015 dömdes även Mursi till döden, men domen drogs senare tillbaka. Mursi avtjänade vid sin död ett långt fängelsestraff efter flera andra domar, bland annat för spioneri och kopplingar till dödandet av demonstranter 2012. Han hade suttit fängslad i nästan sex år när han avled.

TT

Muhammad Mursi

Muhammad Mursi föddes den 8 augusti 1951 i en by i provinsen Sharqiyya och hans pappa var bonde.

Mursi tog examen som ingenjör vid Kairos universitet och doktorerade vid University of Southern California i USA där han också var biträdande professor i början av 1980-talet.

Han klev in i politiken år 2000 när han valdes in i parlamentet som oberoende kandidat under den dåvarande regimens förbud mot Muslimska brödraskapet.

Mursi satt kvar i parlamentet till 2005 och 2006 dömdes han till sju månaders fängelse för att ha deltagit i en demonstration som krävde rättsliga reformer.
2010 blev han talesperson för Muslimska brödraskapet och valdes in i rörelsens politbyrå.

Han greps under demonstrationerna mot den dåvarande envåldshärskaren Hosni Mubarak 2011 men rymde från ett fängelse tillsammans med många andra fångar.

En kompromiss gjorde att Mursi blev Muslimska brödraskapets kandidat i Egyptens första demokratiska presidentval 2012. Han vann valet knappt mot Mubaraks tidigare premiärminister, den impopuläre Ahmed Shafiq.

Han svor att bli ”alla egyptiers” president men anklagades snart för att ha svikit idealen i upproret mot Mubarak och för att tillsätta medlemmar i Muslimska brödraskapet på viktiga poster.

Mursis korta tid som president präglades av ekonomisk kris och splittring mellan samhällsgrupper. När han utfärdade ett dekret som i praktiken skyddade hans beslut från rättslig prövning utbröt blodiga protester.

Han avsattes den 3 juli 2013 när försvarsministern och arméchefen, general Abd al-Fattah al-Sisi, tog över. Denne valdes sedan till president året därpå.
Många anhängare till Muslimska brödraskapet dödades sedan i protester mot övertagandet 2013 och många andra fängslades.

Flera rättegångar har hållits mot Mursi som bland annat dömts till 20 års fängelse för beslut om tillslag där demonstranter dödades i december 2012. Han har också dömts till två livstidsdomar för spioneri.

Den 17 juni 2019 kom beskedet att Muhammad Mursi dött efter att ha kollapsat i en rättssal.

Han var gift och hade fem barn och tre barnbarn.

Källa: AFP

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV