Energi · I blickfånget

Han bytte tangentklick mot gongklang

Mattias Sundman har ett förflutet som säkerhetsansvarig inom it.

Vem har inte drömt om att totalt byta bana? Från ett tjugotal år som säkerhetsexpert inom it till professionell gong-mästare med ljudbad. Mattias Sundman klev av. Och in i en helt annan värld.

Har du försökt att träna dig till ett mer avslappnat tillstånd? Snott in dig i utmanande yogaställningar, upplevt hur din stela kropp kommunicerat pinsamt tydligt? Och känt ytterligare ett litet stresspåslag?

Jo. Visst. Du har hört att det ska vara jättebra och ”snart” kommer ben, leder och muskler förmodligen att vara mjukare. Men just där och då orkar du inte mer. Du vill bara lägga dig ner och slippa göra något. Du vill bara komma åt det där lugnet.

Det är kväll i ett litet sidokvarter till Farsta centrum. Mattias Sundman har just packat upp sin 14 kilo tunga, runda gong i mässing och hängt upp den på en stor ställning i en träningslokal.

Framför på golvet står några klangfulla kusiner – metallskålar i olika storlekar.

Be tankarna att återkomma

Vi är en handfull personer som har kommit hit ikväll. Alla tar plats på tunna yogamattor och draperar sig med en liten orange filt. Strax ska de som vill få lägga sig ner och bli omslutna.

Vi ska bara göra några sittande vrid- och andningsövningar först. Vår mästare ikväll råkar även vara yogalärare. Ok, ärligt talat: det var inte så jättejobbigt.

Men vad kan man göra om tankarna på till exempel jobb anfaller? När man ligger där, helt värnlös, i ljudbadet? Så här svarar Mattias Sundman:
– Det är ingen idé att försöka trycka bort dem, men du kan prata med tankarna och säga att du gärna vill vara här nu. Och be att få återkomma.

Efter att ha kört upp axlarna till öronen och långsamt andats ut, är det nu fritt fram att hälla ner sig själv i ryggläge på golvet. Yes. Men det är svårt att säga om fler noterar att det inte direkt är en Dux som man ligger på. ”Jag borde ha stoppat en kudde under svanken” och ”tänk om jag börjar frysa” är saker som hinner vina igenom ens huvud.

Sedan fylls rummet av vibrerande klanger. Mannen med filtklädd klubba i näven är igång. Efter en liten stund är det som att åtminstone en något prövad kropp lyfter från underlaget och mjukt svävar in i tonerna.

En flygande känsla

Kolsyreliknande bubblor rör sig från tårna, ut genom händerna och upp till huvudet. Magen tar emot djupa toner och just här landar de i ett leende. Vadå Dux? Vadå gin och tonic? En soft flygande känsla av allt-är-möjligt infinner sig.

Nej, det är inte alla som blir smått berusade av den här upplevelsen. Och ännu finns det inte något säkerställt forskningsresultat som exakt visar vad som händer i kroppen och huvudet under just den här sortens ljudpåverkan.

Men en del personer berättar om hur de plötsligt har börjat att sova bättre efteråt. Andra kan uppleva att de får mer energi, känner sig gladare eller mindre stressade i vardagen. Företag och verksamheter som exempelvis SOS Alarm har anlitat gongmästaren Mattias.

Enligt till exempel tibetansk tradition sägs klangskålarnas ton stimulera kroppens självläkande förmåga
Enligt till exempel tibetansk tradition sägs klangskålarnas ton stimulera kroppens självläkande förmåga. Foto: Privat

Man kan säga att det här med gongmeditation är en rätt så teknikfri metod. Som deltagare behöver man inte lära sig så mycket. Man behöver i stort sett bara se till att befinna sig i samma rum som klangerna. Sittande eller liggande.

Det finns en hel del skrivet om ljud som läkande kraft, i till exempel boken The Tao of Sound av musikern Fabien Maman. Och i filmklipp på YouTube går det bland annat att hitta hur blodceller verkar uppföra sig före och efter gongklanger.

Men vad var det som hände i dig, Mattias? Vad fick dig att hoppa av din 20 år långa karriär på Telia som välbetald säkerhetsexpert inom it? Och bli gongmästare?
– Jag ville göra något annat. Men allting började egentligen för drygt 18 år sedan. Då hade jag en granne som fick mig att börja med yoga, han var lärare i det. Och sen köpte han in en gong till sina lektioner. Jag tyckte att den gav ett rätt skönt ljud. Men först åtta år senare, på en öländsk festival, fick jag min första riktigt häftiga upplevelse av gongljud med vibrationer.

Hur då?
– De hade en djupt avslappnande effekt på mig och det kändes som om jag kom ner mer i hjärtat än i tanken. Som om jag blev ett med allt.

Det här med att vilja ”göra något annat”? Var det självklart för dig att det skulle bli något med en gong?
– Nej, först funderade jag på att starta ett riktigt hälsosamt och vegetariskt alternativ till McDonalds, snabbmatskedjan Quick & Healthy. Men det föll på att jag faktiskt inte gillar att laga mat.

Något annat som du funderade på?
– Ja, en miljövänlig bilskola där man skulle få övningsköra med simulator. Jag fick en gammal bilstol av en kompis och köpte en ratt. Men sen kom jag på att det skulle bli för mycket datorjobb inblandat och det var ju det som jag ville komma bort ifrån.

Jobbet som säkerhetsexpert inom it saknade inte utmaningar. För att kunna ligga i framkant och helst steget före sådant som innovativa brottslingar på nätet, gällde det att hela tiden fortbilda och uppdatera sig. Men det som stressade Mattias Sundman mest var kravet på att tidvis vara tillgänglig dygnet runt. Det gjorde också att han fick svårt att sova.

Tog tjänstledigt ett år

Han lyckades att få dispens från kravet på dygnet runt-jour men efter ett antal år blev det ett måste igen. Det var i samband med att personalstyrkan skulle minskas. Flera kollegor blev erbjudna avgångsvederlag, men inte Mattias. Däremot hade han sparat en hel del pengar och bestämde sig för att ta tjänstledigt i ett år.

Under ett antal år hade han utbildat sig till både gongmästare och yogalärare på fritiden. Nu skulle han få tid till att jobba mer med det och hade redan bytt ut larmande storstadsliv i lägenhet mot ett mer naturskönt boende i hus i Nynäshamn.

Men knappt en vecka in på den här ledigheten hände något som ändrade precis allt. Teliakontoret där han var anställd skulle flytta till en helt annan ände av stan och plötsligt fick även Mattias möjlighet till ett års avgångsvederlag. Han beskriver det som en mirakelliknande känsla och sa upp sig direkt.

Nu har det gått tre år. Kan du leva på ljudbad, yoga och gongmeditation?
– Det går bättre och bättre. Fler har fått upp ögonen för de effekter som gongen kan ge och antalet deltagare ökar hela tiden.

När Mattias Sundman fortfarande arbetade på Telia kunde han till exempel erbjuda ljudbad för kollegor under lunchtid. Idag ger han gongsessioner runtom i Stockholms län, till exempel på Yogansa på Kungsholmen. Och han deltar också på olika festivaler i landet och utomlands.

Lever enkelt

Så det ser inte riktigt ut som den forne säkerhetsexperten Mattias Sundman kommer att gå tillbaka till sitt gamla it-gebit:
– Jag lever ett enkelt men väldigt rikt och inspirerande liv idag. Att få se glädjen i någons ögon och höra människor berätta hur de börjat må bättre efter ett gongpass, det ger mig så mycket.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV