Radar · Nyheter

Stort kläckeri polisanmält – använt burar som dömts ut

Trots att burarna dömts ut av Jordbruksverket – har de fortsatt att användas. I dag anmälde Djurättsalliansen Sveriges största kläckeri Gimranäs AB för djurplågeri.  ”Vi kräver att myndigheterna agerar”, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurättsalliansen.

I samband med att Sveriges största kläckeri börjat använda ett nytt bursystem inleddes en undersökning för att utvärdera den nya tekniken.

När resultatet kom fem år senare – i oktober 2018 – var kritiken svidande. Dödligheten låg på oacceptabla nivåer, det var hög förekomst av bröstbensbölder och hönorna hade omfattande fjäderskador. I väntan på att Jordbruksverket skulle ta beslut om den nya tekniken fick företaget veta att den så kallade teknikprövning var avslutad och att inga nya djur fick tas in i systemet, till det att myndigheten fattat ett beslut i ärendet.

"Tagen på sängen"

Men när länsstyrelsen i Västra Götaland besökte anläggningen i december 2018 fick djurskyddsinspektören veta att en ny djuromgång var på väg in. 

– Jag blev helt tagen på sängen för jag visste att Jordbruksverket meddelat att inga nya djur fick sättas in i systemet. Men Gimranäs hade en annan uppfattning om när en ny omgång höns påbörjas. Enligt dem sker det när kycklingarna kläcks och det är drygt fyra månader innan de flyttas in i det här systemet, säger Katarina Von Hofsten, djurskyddskontrollant på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Vill få Gimranäs att tömma stallarna

Men även om länsstyrelsen var av en annan åsikt kunde de inte agera förrän Jordbruksverket fattat sitt beslut, enligt Katarina Von Hofsten. Det kom i slutet av april. Bursystemet godkänns inte, då det anses ha betydande brister ur djurskydds – och hälsosynpunkt. Under måndagen utförde Djurättsalliansen en manifestation utanför Gimranäs anläggningar för att få företaget att tömma stallarna. Men också för att få myndigheterna att agera.

–  Både Jordbruksverket och länsstyrelsen vet om att de fortsatt att sätta in djur där, vi kräver att myndigheterna agerar och vi är beredda att ta hand om djuren. Stallen borde vara tomma men är det inte, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurättsalliansen.

Beslut på väg

Katarina Von Hofsten på länsstyrelsen i Västra Götaland säger att de arbetar med ärendet och att ett beslut ligger nära i tiden. 

– Vi har inte möjlighet att agera från dag ett, vi har varit tvungna att läsa igenom Jordbruksverkets beslut och ta ställning till det. Men ett beslut är på väg, det kan komma i dag eller senare i veckan men jag vill inte förekomma vad som står i det, säger hon.