Radar · Nyheter

Hårdare flyktingregler klubbas

Protester utanför riksdagshuset i samband med att den tillfälliga lagen klubbades i juni 2016.

Nu förlängs de hårdare reglerna för uppehållstillstånd från 2016. Inför beslutet mobiliserar de som vill ha en öppnare migrationspolitik. ”Vinden håller på att vända”, säger Kinna Skoglund som organiserar en samling i riksdagen i protest mot lagen.

Imorgon tisdag väntas riksdagen fatta beslut av en förlängning av den tillfälliga lagen om uppehållstillstånd som infördes 2016. Det innebär bland annat att tillfälliga uppehållstillstånd fortsätter att vara huvudregel.

Under debatten i riksdagen imorgon kommer förespråkare för en öppnare politik att vara på plats på läktarna. Kinna Skoglund som samordnar mobiliseringen, menar att det är viktigt att beslutet inte klubbas igenom i tysthet. De argument som användes när den tillfälliga lagen infördes gäller inte längre, menar hon.

– Man sa att man behövde ett andrum, men nu behöver man ju inte det, säger Kinna Skoglund.

Även om det bara är Vänsterpartiet som kommer att rösta nej till de fortsatta inskränkningarna upplever hon att engagemanget mot de hårdare reglerna nu växer i civilsamhället.

– Nu är protesterna massiva från stora aktörer som Rädda barnen, Unicef och kyrkorna, säger hon.

När lagen nu förlängs i två år görs samtidigt justeringar i riktning mot mer generösa regler. Dels ska fler ges möjlighet till familjeåterförening, dels ska statslösa som är födda i Sverige ges rätt till permanent uppehållstillstånd.