Radar · Nyheter

Sudans avsatte ledare står inför åtal

Omar al-Bashir misstänks för flera fall av korruption.

Sudans tidigare president Omar al-Bashir ska ställas inför rätta för korruptionsbrott. Beskedet kommer två månader efter att han tvingades bort av regeringskritiska demonstranter. Samtidigt väntas nya förhandlingar mellan demonstrationsrörelsen och det styrande militärrådet, som för första gången medger att man upplöst protester.

Expresidenten misstänks ha tillskansat sig finansiella tillgångar på ett otillåtet sätt. Han kommer även att åtalas för att på felaktiga grunder ha utlyst undantagstillstånd i samband med att demonstrationer mot hans styre växte sig allt starkare i februari i år.

Omar al-Bashir var Sudans president fram till april i år då folkliga protester tvingade bort honom. Ett militärråd har sedan dess styrt landet samtidigt som förhandlingar pågått med representanter för demonstrationsrörelser.

Erkänner misstag

Förhandlingarna om en övergång till civilt styre havererade förra veckan efter att militären försökt upplösa en sittprotest i huvudstaden Khartum med minst 100 döda demonstranter som följd. Militären har tidigare förnekat till att avsikten var att skingra demonstranterna, men erkänner nu att det var syftet.

– Vi gav order till våra befäl att hitta ett sätt att upplösa protesten. Men vi ångrar att det begicks misstag, säger Shamseddine Kabashi, talesperson för militärrådet.

Tryck från omvärlden

De avbrutna förhandlingarna mellan militären och demonstranter har återupptagits och proteströrelsen har dragit tillbaka sin uppmaning till civil olydnad.

Den senaste veckan har både Etiopiens president och representanter för den amerikanska regeringen besökt Sudan för att försöka hjälpa till med förhandlingarna. USA har nyligen utsett ett särskilt sändebud till Sudan för att bidra till en fredlig lösning.