Radar · Nyheter

”Djurskyddsfrågorna hänger tydligt ihop med vårt arbete med maten”

Djurens rätt har utsett Sveriges djurvänligaste kommun.

Listan som offentliggjordes i veckan korar Södertälje kommun till vinnare, följt av Göteborg och Växsjö. Faktorer som vegetarisk mat i skolan, djurskyddskrav vid upphandling och fjäderfritt påskfirande har vägts in i bedömningen.

Åtgärder som förbättrar livet för så många djur som möjligt har prioriterats, och där ligger Södertälje i framkant.

– Vi är väldigt glada och stolta för den här utmärkelsen. Djurskyddsfrågorna hänger tydligt ihop med vårt arbete med maten som verktyg för hållbar utveckling. Vi vill ligga i framkant när det gäller andelen ekologiska och närproducerade livsmedel inom kommunens verksamheter och fortsätta utveckla Södertälje som nod för hållbar livsmedelsutveckling. Vi har arbetat medvetet och långsiktigt och får här en bekräftelse på hur viktigt det är ur ett djuretiskt perspektiv, säger Hanna Klingborg (MP), kommunalråd och ordförande i hållbarhetsutskottet på Södertälje kommun, till Djurens rätt.

Göteborg, som kammade hem andraplatsen, har i stor utsträckning vegetarisk mat i skolor och ligger på så sätt i framkant. Undersökningen visade också att var tredje kommun har minst en vegetarisk matdag i skolan varje vecka. Däremot har bara 60 procent av de kommunala verksamheterna vegansk alternativ, och en femtedel av dessa kräver intyg från dietist eller läkare.

– Södertälje, Göteborg och Växjö är tre kommuner som aktivt verkar för en minskad köttkonsumtion och som har insett att djurvälfärd är en viktig del av hållbarhetsbegreppet. De mest progressiva kommunerna ställer höga djurskyddskrav i sin upphandling och finansierar detta genom att den växtbaserade maten kostar mindre, säger Cecilia Mille, sakkunnig på Djurens rätt och ansvarig för granskningen.

Här finns hela listan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV