Radar · Nyheter

Processen för att eventuellt utelämna Assange fortsätter

Demonstranter har vid flera tillfällen protesterat mot en eventuell utlämning av Assange till USA.

Wikileaksgrundaren Julian Assange väntas – i någon form – under fredagen åter framträda i brittisk domstol, som ska pröva om han kan utlämnas till USA.

Om han framträder blir det sannolikt helt kort via videolänk. I torsdags godkände den brittiska regeringen en formell amerikansk begäran om att få Assange utlämnad. Nu är det upp till domstolen att avgöra om Assange ska utlämnas till USA där han riskerar ett långt fängelsestraff. Domstolen väntas under dagen främst ta ställning till procedurfrågor.

Efter att Assange greps av brittisk polis på Ecuadors ambassad i London för drygt två månader sedan har åtal väckts mot honom i USA. Amerikanska åklagare har åtalat honom för flera fall av brott mot amerikanska spionlagar samt försök till dataintrång.

Assange utreds även för våldtäkt i Sverige. Uppsala tingsrätt valde förra veckan att avslå åklagarens begäran om att få honom häktad, men misstankarna om brott kvarstår fortfarande.

Sedan den 1 maj avtjänar Julian Assange ett 50 veckor långt fängelsestraff i London för brott mot brittiska borgensregler.
Själva rättsprocessen om en eventuell utlämning till USA kommer sannolikt att ta flera månader och det finns flera möjligheter att överklaga.