Radar · Nyheter

Allt fler venezolaner kommer till EU

Venezolaner i Ecuador tidigare i år.

Efter att asylansökningarna i EU under flera år har sjunkit har nu trenden vänts. Men istället för ett ökat antal afghaner och syrier är det latinamerikaner, och främst venezolaner, som anländer till unionen.

I takt med att konflikten i Venezuela drar ut på tiden kommer allt fler venezolaner till EU. Enligt EU:s myndighet European Asylum Support Office (EASO) syns en kraftig ökning av förstagångs-asylansökningar från medborgare med venezolanska pass.

”Det faktum att venezolaner inkom med fler asylansökningar än afghaner är en märkbar förändring”, noterar EASO enligt den tyska tidningen Deutsche Welle (DW).

Under de första fyra månaderna 2019 inkom 206 500 ansökningar om asyl i EU:s medlemsländer. Det är en ökning på 15 procent jämfört med samma period i fjol när 179 000 personer sökta asyl, skriver DW. Ansökningarna från colombianer ökade med 156 procent jämfört med förra året. 8 097 colombianer har hittills i år kommit till EU.

Orealistiska deportationer

I takt med att asylansökningarna ökar kommer antalet deportationer också öka. Enligt Dominik Bartsch på UNHCR i Tyskland är landets sätt att deportera framför allt afghaner på ”orealistiskt”. Dominik Bartsch menar att det bara borde ske i undantagsfall.

På måndagen krävde frivilligorganisationen Pro Asyl totalstopp av deportationer till Afghanistan och Sudan, skriver den tyska tidningen Deutsche Welle. De har tidigare krävt att deportationer till Irak och Syrien ska upphöra.

Regionerna Baden-Wurttemburg, Bavarien och Sachsen jobbar å andra sidan för att deportationer till Syrien ska återupptas snarast möjligt, trots det långa inbördeskriget.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV