Radar · Nyheter

Italien inför dyra böter för livräddning till havs

Ombord Sea-Watch 3 i april.

Italien kommer införa böter på upp emot 50 000 euro för båtar som åker in på deras vatten utan tillstånd, annonserade inrikesminister Savini tidigare i veckan. Beslutet kommer framförallt påverka de få frivilligorganisationer som fortfarande räddar flyktingar på Medelhavet. FN har tidigare riktat skarp kritik mot de nya reglerna, något som lett till att de skjutits upp.

Kaptenen, ägaren och andra ansvariga kan nu bli skyldiga att betala stora böter om de anländer i italienska vatten utan tillstånd. Båtar med flyktingar nämns inte specifikt i den nya förordningen, men de nya reglerna främst riktar sig mot, rapporterar The Local Italy.

Italiens högerpopulistiska inrikesminister Matteo Salvini har sedan han fick makten effektivt infört regel efter regel som försvårar frivilliga hjälpinsatser som räddar liv på Medelhavet. 

I och med den nya förordningen som röstades igenom under tisdagen, kommer alla fartyg som enligt inrikesministern ”når italienska vatten utan tillstånd” att bötfällas. Salvini sa även att upprepade brott mot detta kommer leda att fartyg beslagtas. Enligt Salvini är de nya reglerna ett ”steg framåt för säkerheten i landet” och han menade även att han är ”helt säker på att detta är i kompatibelt med” alla nationella och internationella lagar, rapporterar den tyska tidningen Deutsche Welle (DW).

Dragit ut på tiden

Införandet av det nya regelverket har dragit ut på tiden efter skarp kritik från bland annat FN. Förutom dryga böter möjliggör den nya förordningen att polisen tillåts utreda misstänkta smugglingsoperationer under förklädnad samt avlyssna misstänkta smugglare i högre utsträckning än idag. Salvinis inrikesministerium får även mandat att utfärda böter, istället för transport- och infrastrukturministeriet.

FN, Human Rights Watch, Amnesty International och många andra organisationer har vid upprepade tillfällen påpekat för den italienska regeringen att de bryter mot mänskliga rättigheter. Besluten utmålar migranterna som hot och potentiella terrorister, något som spär på xenofobi och hatretorik, skriver CNN.

Syre rapporterade tidigare i veckan om den tyska kaptenen Pia Klemp som riskerar 20 år i fängelse för att ha deltagit i livräddningsaktioner på Medelhavet. Enligt de italienska myndigheterna har hon stöttat illegal migration och inväntar nu rättegång.

Enligt IOM dör nu 15 procent av de som korsar centrala Medelhavet till Italien
Enligt IOM dör nu 15 procent av de som korsar centrala Medelhavet till Italien. Foto: STR/AP/TT

Allt fler dör

Sedan 2014 har över 14 000 personer dött i vattnen mellan Libyen och EU. Enligt DW har över 600 000 människor gjort den farliga resan över centrala Medelhavet sedan 2014. Allt fler dödsfall i förhållande till antalet som korsar havet har observerats år för år, mycket på grund av att frivilligorganisationer i allt högre utsträckning har fått det svårare att bedriva sjöräddning till havs. Den internationella migrationsorganisationen IOM sa nyligen att 15 procent av de som korsar centrala medelhavet dött under 2019. Den italienska kustbevakningen uppskattar att frivilligorganisationer har räddat och tagit i land 30 000 personer om året sedan 2014.

Tidigt i våras drog EU:s militära insats Operation Sophia in sina aktiviteter på havet, och samarbetar sedan dess enbart med den italienska och libyska kustbevakningen med övervakning från luften.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV