Radar · Nyheter

Framtidens mat utan döda djur

Framtidens kött kan vara det odlade.

År 2040 kommer den mesta maten vi äter inte komma från djur som dödats, enligt en ny rapport från den globala konsultbyrån AT Kearney som The Guardian tagit del av. Rapporten förutspår att 60 procent av framtidens mat antingen kommer att framställas genom odlade kötttceller eller ersättas av växtbaserade produkter som både ser ut och smakar som kött.

Expertintervjuer belyser den konventionella köttproduktionens stora miljöeffekter och människors omsorg om djurens välbefinnande inom köttindustrin. Det framgår även att den storskaliga boskapsindustrin av många konsumenter betraktas som något onödigt ont och att det bara är en tidsfråga innan veganska alternativ kommer att ta betydande marknadsandelar.

Många livsmedelsproducenter har redan nu börjat använda växtingredienser för att skapa ersättning till konventionellt kött. Ersättningsprodukter till exempelvis hamburgare och äggröra växer snabbt. Konsultbyrån AT Kearney uppskattar att en miljard dollar har investerats i den typen av veganprodukter, bland annat av de företag som i dag dominerar den konventionella köttmarknaden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV