Radar · Nyheter

OECD: Svenskt bistånd fungerar bra

Peter Eriksson och SIDA:s chef Carin Jämtin.

Enligt OECD-ländernas biståndsorgan DAC är svenskt bistånd på många sätt i toppklass, men har trots det sina brister. Det når fram till de allra fattigaste i världen och är också bäst gällande jämställdhetsutveckling, rapporterar Ekot.

Det svenska biståndet till fattiga länder granskas vart femte år av representanter från andra OECD-länder. Något som kritiseras i den nya rapporten är dock att stora delar av det svenska biståndet har använts till kostnader för flyktingmottagande inom landet, detta har kritiserats även tidigare – då regeringen använt biståndspengar för att täcka budgetunderskott.

Biståndsminister Peter Eriksson säger att regeringen nu ändrat detta. Satsningar gällande demokrati och jämställdhet får mycket beröm i undersökningen. Sverige är enligt genomgången även ett av få länder som når fram till de allra fattigaste.

– Man blir nästan lite generad för det är väldigt översvallande hyllning till svensk biståndspolitik. Det känns väldigt kul att få den, säger han till Ekot och fortsätter:

– Fattigdomsbekämpning är en grundläggande sak och också jämställdhetsarbete. Det är en profilfråga som väldigt få andra har gjort så systematiskt.

Något som undersökningen kritiserar är att Sverige ger mycket bistånd direkt till civilsamhällesorganisationer och inte till stater. Det är ett medvetet val från Sveriges sida, eftersom man befarar att pengarna kan hamna fel genom att ge det till icke-demokratiska eller korrupta stater. Peter Eriksson menar att Sverige kommer att börja förändra detta arbetssätt i de fall länder utvecklas i rätt riktning.

– Går det åt rätt håll (…) som i Etiopien, Armenien eller andra länder där det går i en positiv riktning – då kan vi också öka samarbetet närmare med regeringen, säger biståndsminister Peter Eriksson.