Radar · Nyheter

Medieutvecklingen i Serbien liknar den i Ungern

Befolkningen har protesterat mot den sittande president Aleksandar Vucic och hans regering sedan i december i fjol.

Serbien följer samma utveckling som Ungern gällande kontrollen av media, visar en ny rapport från Freedom House. Serbiens premiärminister Aleksander Vučić använder samma metoder som Ungerns Viktor Orban för att inskränka mediefriheten och begränsa antalet oberoende, fria medier.

”Båda ledarna har konsoliderat medieägandet i händerna på sina kamrater, vilket säkerställer att medierna med bredast räckvidd stöder regeringen och smutskastar de som uppfattas som motståndare. I Ungern, där processen har pågått mycket längre, är nästan 80 procent av medierna ägda av regeringens allierade” varnar rapporten med titeln Freedom And The Media 2019 om.

Freedom House följer medieutvecklingen internationellt och pekar ut både positiva och negativa trender som kan inskränka yttrandefrihet och mediefrihet. Utvecklingen i EU-landet Ungern och nu även kandidatlandet Serbien är oroväckande och kan leda vägen för fler populistiska krafter och liknande trender i andra länder. Författarna menar att nya typer av metoder som bryter ned medierna nu syns även i öppna samhällen, såväl som det fortsatt förekommer i diktaturer. Den mest akuta nedåtgående spiralen syns i Europa, Euroasien och Mellanöstern.

– I Serbien och Ungern ser vi verkligen de främsta exemplen på länder som har en demokratiskt vald ledare men som nu har använt sin maktposition för att ta kontroll över media och att sända ut budskap som hjälper honom att behålla makten, säger Sarah Repucci, senior forskare och analytiker på Freedom House, till tidningen Voice of America.

Försämrad arbetsmiljö

Rapporten noterar att i Serbien hotas journalisters dagliga arbetsmiljö av försök att skrämmas och trakassera dem. Regeringskritiska medier utsätts för många olika försök till påverkan, både ekonomiska, lagliga och olagliga sådana.

Serbiens nuvarande president Aleksander Vučić var under Slobodan Milošević regering på 90-talet informationsminister, och stiftade som sådan lagar som förbjöd utländska tv-bolag och journalister från att kritisera regimen. Under honom går nu alltså Serbien i en liknande repressiv riktning som Ungern.

”Ungern fungerar som det främsta exemplet där denna samordning av media har blivit framgångsrik. Och medan Vučić och hans allierade ännu inte har tagit kontrollen helt över Serbiens media följer de i Orbans fotspår”, slår rapportens författare fast.

De menar också att ledarna i Serbien och Ungern är experter på att skapa en världsbild som passar dem själva. Regeringstrogna medier går också till angrepp mot oberoende journalister i allt högre utsträckning i Serbien, något som länge pågått i Ungern. Mediaarbetare och journalister som inte stödjer den bild som ländernas ledare vill ska gälla kallas för förrädare och anklagas för att stötta utländska intressen.

Serbiens status som ett kandidatland till EU skulle kunna vara ett incitament för regeringen att stoppa utvecklingen, menar Freedom House.