Radar · Nyheter

”Kärnvapenstaterna måste skärpa sig”

Kärnvapenmissiler visas upp i Peking.

Länder utan kärnvapen måste arbeta tillsammans för nedrustning. Så kan deklarationen från konferensen i Stockholm under tisdagen sammanfattas. Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet (IKFF) är dock inte imponerade.

– Det är positivt att man belyser att kärnvapenstaterna måste skärpa sig, men vi hade önskat att kärnvapenförbudet fått ta en större plats, säger Gabriella Irsten, politisk handläggare på IKFF.

De 16 kärnvapenfria staterna som deltog i konferensen enades om en deklaration. Där lyfter man fram den artikel i ickespridningsavtalet från 1970 som  innebär att kärnvapenstaterna ska nedrusta. Men den konvention om ett kärnvapenförbud som 2017 röstades igenom i FN av 122 länder nämns inte i texten. Beklagligt, anser Gabriella Irsten.

– Normen är stark när det gäller ickespridning av kärnvapen, men inte när det kommer till nedrustning från kärnvapenstaterna. Det är därför det behövs ett kärnvapenförbud, säger hon.

Sverige röstade för konventionen, men har ännu inte skrivit under den. Om det sker skulle det kunna få effekt, tror Gabriella Irsten. 

– Om Sverige ansluter sig kommer fler länder att följa efter.

Konferensen i Stockholm med kärnvapenfria länder hölls för att prata ihop sig inför den stora konferensen om ickespridningsavtalet nästa år. En sådan hålls var femte år, men vid det senaste mötet lyckades man inte enas om ett slutdokument.

– Polariseringen håller på att bli stor. Kärnvapenstaterna har inte nedrustat, utan håller tvärtom på att rusta upp. Nu försöker de vattna ur formuleringarna kring nedrustning i ickespridningsavtalet, säger Gabriella Irsten.