Radar · Nyheter

Tysk kapten riskerar fängelse i Italien för att ha räddat liv

Iuventa på Sicilien i augusti 2017, precis efter att båten beslagtagits.

Efter att ha deltagit i livräddningsaktioner på Medelhavet riskerar nu kaptenen Pia Klemp fängelse. Hon anklagas för att ha underlättat och stöttat illegal migration. I skrivande stund har över 73 000 personer skrivit på ett upprop där Italien uppmanas att släppa anklagelserna mot Pia Klemp. Hon menar själv det är en onödig så kallad ”show trial”, som syftar till att bevisa rättsväsendets poäng oavsett skuld eller inte, rapporterar tyska DW.

I augusti 2017 beslagtog de italienska myndigheterna fartyget Iuventa, som Pia Klemp då var kapten för. Fartyget tillhör den tyska frivilligorganisationen Jugend-Rettet och har sedan dess legat fast på Sicilien i Italien utan tillåtelse att fortsätta sitt uppdrag att rädda liv till havs.

Pia Klemp har samtidigt också förbjudits från att segla längs den italienska kusten. Under sitt arbete på Medelhavet, ombord på Jugend-Rettets fartyg Iuventa och tillsammans med organisationen Sea-Watch, ska hon personligen ha räddat över 1000 personer på flykt från att drunkna, skriver DW.

Enligt Pia Klemps italienska försvarsadvokat kan hon riskera upp emot 20 års fängelse och stora böter om hon döms. Innan dess kommer hon dock, om det visar sig nödvändigt, att driva fallet ända upp till Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg, Frankrike.

Onödiga pengar

Det som upprör Pia Klemps mest med rättegången är att den kommer kosta tusentals euro som istället hade kunnat användas till livräddningsaktioner. Pengarna kommer dels från egna besparingar men också donationer. En bar i Bonn, hennes hemstad, har startad en insamlingskampanj för att hjälpa till att täcka rättegångskostnaderna, skriver DW. Ölen kallas för ”Pia-öl” och för varje såld enhet går 50 euro-cent till de kommande rättegångskostnaderna.

Pia Klemps har tillbakavisat påståenden om att livräddningsaktioner som de hon själv deltagit i får fler personer att korsa havet. Det värsta har redan hänt, uppgav hon: sjöräddning har kriminaliserats.

– Det finns vetenskapliga studier som motbevisar idén om att sjöräddning skulle vara en så kallad ”pull-faktor”, sa hon till DW och fortsatte:

– Människor kommer därför att det, tyvärr, finns så många anledningar för dem att fly (…) De kommer via Medelhavet därför att det inte finns någon laglig väg för dem att komma hit.