Glöd · Debatt

Inget hål i lagen mot mobbning

Det finns lagar som ska skydda mot mobbning på jobbet – det gäller bara att ta dem i bruk.

I mars 2017 sändes Morgans mission, där Morgan Alling belyste och motverkade vuxenmobbning på arbetsplatser i SVT. I samband med detta skrev Morgan och hans bollplank, psykologen Stefan Blomberg, och Ulrich Stoetzer, sakkunnig på Arbetsmiljöverket, på SVT, att det finns ett hål i lagstiftningen som gör det omöjligt att fälla personer som gör sig skyldiga till vuxenmobbning på arbetsplatser. Att det inte skulle finnas någon lagstiftning på området är en desinformation som fortsätter att upprepas i olika sammanhang.

Vi stödföreningar för arbetsplatsmobbade konstaterar att det inte finns något hål i lagstiftningen, utan att det tvärtom finns en lagstiftning som förbjuder kränkande särbehandling i arbetslivet, och att det är åklagarnas och domstolarnas skyldighet att se till att denna lagstiftning följs. Den kan förstås alltid förtydligas. Vidare konstaterar vi att åklagarna bara har gjort ett enda försök att få skyldiga dömda för brottet, nämligen i Krokomfallet där socialsekreteraren Lars Persson begick självmord och hans chefer dömdes i tingsrätten, men friades av hovrätten och Högsta domstolen gav inte prövningstillstånd.

Frågan är viktig eftersom det förekommer att medarbetare som, likt Lars Persson, utför ett extra bra jobb för dem som verksamheten är till för mobbas bort, exempelvis på grund av avundsjuka. Sådant är förödande för hela samhället – det räcker att nämna Svenska Akademien och #metoo. Faktagranskning bör göras med den världsledande norske professorn Ståle Einarsens metod, så inte oskyldiga personer slås ut från arbetsmarknaden, och som följd blir utdefinierade från samhället.

För att komma framåt är det viktigt att det finns speciella avdelningar hos såväl polis som åklagare där man kan ämnet. Sedan 2009 finns Åklagarmyndighetens riksenhet för miljö- och arbetsmiljömål, Rema. När denna inrättades efterlystes motsvarande enheter hos polisen. Det har sagts att sådana är på gång, men det är oklart om de har hunnit bli verklighet ännu. Att döma av hur oprofessionellt polisförhöret med organisten Barbro Daun Schelin, och andra som vi känner till, sköttes verkar det inte så. 

Åklagarmyndigheten åtar sig beklagligt nog inte Barbros fall, trots att hon har omfattande dokumentation till stöd för att hon utsätts för brottet. Hon har lång yrkeserfarenhet, men när hon fick organisttjänsten som Tyringe pastorat velat avskaffa, förtalades hon, berövades arbetsuppgifter, hotades med osaklig uppsägning av personliga skäl och sedan arbetsbrist. Facket tog pastoratet och Svenska kyrkan till Arbetsdomstolen för fingerad arbetsbrist. Arbets- och miljömedicin i Linköping har slagit fast att Barbro varit utsatt för långvarig allvarlig mobbning och blivit sjuk av trakasserierna.