Radar · Nyheter

Flera soldater gripna efter rapporter om militärens våld 

Demonstranter har i flera månader samlats för en sittprotest utanför militärens högkvarter i Khartum.

I vad som verkar vara ett försök att blidka demonstranter uppger Sudans militärråd att flera soldater har frihetsberövats. Beskedet kommer veckan efter att militären dödat över 100 demonstranter när en sittprotest upplöstes i huvudstaden Khartum. Samtidigt misstänks militären ha använt våldtäkter för att sprida skräck bland demonstranter.

Det är oklart hur många som tagits i förvar, men militärrådet påstår att det rör sig om ett antal.

”Vi försäkrar att alla som är skyldiga kommer att hållas ansvariga i linje med lagar och regler”; står det i ett uttalande som bland annat tv-kanalen al-Jazira tagit del av.

Det är den ökända paramilitära styrkan RFS som misstänks ha upplöst en sittprotest med våld förra veckan då 100 demonstranter dödades. Styrkan har nära kopplingar till den våldsamma janjawid-milisen som deltog i den blodiga konflikten i Darfur.

Våldtäkter misstänks

Förutom det dödliga våldet misstänks RFS-styrkan nu även ha begått flera våldtäkter i samband med attacken mot demonstranter.

Över 70 personer kan ha utsatts, uppger en reformvänlig läkarorganisation till tidningen The Guardian. Flera människorättsexperter bedömer uppgifterna som trovärdiga.

Förhandlingarna om landets framtida styre har, sedan våldet eskalerat, helt brutit samman. Militären har uppmanat företrädare för demonstranterna att återvända till förhandlingsbordet, en invit som hittills har fått kalla handen.

Havererade samtal

En militärjunta styr Sudan sedan landets mångårige och folkmordsmisstänkte ledare Omar al-Bashir tvingades avgå i april efter månader av protester.

Samtal har hållits mellan militären och demonstranter för att nå enighet om hur makten ska fördelas, samtal som nu alltså har havererat.

Fakta: Protesterna i Sudan

Omar al-Bashir styrde Sudan med järnhand i 30 år. I april avgick han efter månader av protester och ersattes av en militärjunta som har sagt att den tänker sitta kvar under en övergångsperiod.

Protestgrupperna som vill ha ett civilt styre har sittstrejkat utanför arméns högkvarter.

Militären har vid flera tillfällen försökt få demonstranterna att avbryta sin sittstrejk och sluta blockera transportvägarna till Khartum. Under maj dödades fem personer och flera skadades i samband med protesterna.

Den 1 maj gav Afrikanska unionen militären en tidsfrist på 60 dagar för att lämna över makten till en civil övergångsmyndighet och hotade med uteslutning om fristen inte hålls.

I slutet av maj bröt förhandlingarna mellan juntan och demonstranterna samman. Parterna hade kommit överens om att en treårig övergångsregering ska bli nästa steg och att den ska följas av fria demokratiska val. Stötestenen är vem som ska leda den.

Den 3 juni öppnade soldater eld mot demonstranter som deltog i sittprotesten i Khartum. Enligt läkare med kopplingar till oppositionen dödades över 100 personer, medan myndigheterna gör gällande att det är över 60.

Förhandlingarna har inte återupptagits sedan dess, trots uppmaningar från militären.
tt

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV