Energi · Kultur med Nike

Dramatiskt och drabbande i Quel Bordel

Den multibegåvade och skicklige musikern och producenten Christian Falk gick bort 2014, endast 52 år gammal, efter en sista svår tid, med kamp mot droger, cancer och myndigheter. Nu har Håkan Lagher skrivit boken Quel Bordel, som skildrar Christian Falks liv och öde. 

Hans mor svek honom tidigt och det kom att prägla hans liv. Han växte upp med sina morföräldrar i ett hem präglat av missbruk som han for illa av, medan modern gjorde karriär som fotomodell runt om i världen. Christian hade lätt för sig i skolan och fann tidigt sin begåvning för musiken. Även relationen till pappan var komplicerad och ett av de starkaste vittnesmålen i boken är när dottern Vanessa berättar om sin pappas relation med sin egen pappa. Insiktsfullt och avväpnande i sin ärlighet och i sitt mod att inte väja för smärtsamma sanningar, trots att det handlar om hennes döde far. Hon blottlägger och förklarar på ett klokt och moget sätt hur tidiga svek i livet hänger med och kan genomsyra ett helt liv.
Christian hamnade tidigt i musik-och klubbkretsar där droger och party var fokus. Destruktiva sammanhang där många i hans omgivning var missbrukare och handlade med droger. Christian var multimusikalisk och snart hade han funnit basgitarren och de första framgångsrika banden han blommade ut i på allvar, som stilfull och suverän musiker: Madhouse, Mikael Hagström & Cosmic Cowboys och Imperiet. 

Många röster kommer till tals i boken och det är både dramatiskt och drabbande – ett stycke spännande svensk musikhistoria, sett inifrån de innersta rummen där allt hände. Alla intervjuade bjuder generöst på sig själva, sina minnen och historier kring Christians person och banden som han spelade med. Djupdykningar i, framför allt Imperiets musikaliska utveckling, inre slitningar och till slut upplösning är detaljrika. Alla vittnar om Christians enorma musikaliska driv och talang. Hur kompromisslöst han ställde musiken och spelandet i centrum av sitt liv. Men här vittnas även om fula intriger och underliggande spel som förekom bakom skivproduktioner Christian var inblandad i, både här i Sverige och med världsstjärnor i USA. Med solodebuten Quel Bordel 1999, musikerkollektivet Blacknuss, bolaget/studion A Love Supreme, tv-jinglar och som producent till, bland andra Robyn, tog han stora steg i karriären och etablerade sig som en musikproducent på högsta nivå. Dock präglade ekonomiska och sociala problem den sista tiden, men också försoning och många kärleksfulla möten som gav Christian friheten och nåden att lämna livet med värdighet och frid. 

Strax före sin död spelade Christian Falk in sitt Sommarprogram i P1. Det blev ett farväl av livet och det uppmärksammade programmet kom att sändas endast två dagar efter hans död. Det finns att höra på sr.se.