Radar · Nyheter

Uppgifter: Lula fängslades av politiska skäl

Foto: Natacha Pisarenko/AP/TTEn bild på tidigare presidenten Luiz Inácio Lula da Silva på en brasiliansk flagga vid en protest i Buenos Aires.

Brasiliens justitieminister och åklagare i en stor korruptionsutredning har samarbetat för att hålla den tidigare presidentkandidaten Luiz Inácio Lula da Silva borta från politiken, enligt uppgifter som publiceras av undersökande journalister.

Uppgifterna är explosiva i ett Brasilien där den sittande presidenten Jair Bolsonaro möter ett allt större motstånd från oppositionen.

Privata chattkonversationer, ljudupptagningar, videor och bilder visar på ”allvarliga förseelser, oetiskt beteende och systematiskt bedräglighet”, rapporterar den undersökande sajten The Intercept som ska ha fått materialet från en anonym källa.

Bland annat uppges åklagarna i fallet kring den uppmärksammade korruptionsutredningen ”Operation biltvätt” ha uttryckt ”allvarliga tvivel kring huruvida det fanns tillräckliga bevis för att bevisa Lulas skuld”.

Talade öppet

Det läckta materialet uppges visa att åklagarna öppet talade om att de ville hindra expresidenten från att vinna valet och att de vidtog åtgärder för att uppnå det

”Moro samarbetade i hemlighet, och oetiskt, med utredningens åklagare för att forma fallet mot Lula, och låtsades sedan vara fallets neutrala domare”, skriver sajten.

Justitieminister Sergio Moro var den antikorruptionsdomare som utdelade domen 2017 som hindrade Lula från att delta i presidentvalet. President Jair Bolsonaro, som under kampanjen sagt att han hoppades att Lula skulle ”ruttna i fängelset”, gav sedan Moro en plats i regeringen.

"Brottsligt intrång"

Moro säger att materialet erhållits genom ”brottsligt intrång i åklagares mobiltelefoner” och att uppgifterna är tagna ur sitt sammanhang.
Korruptionsutredningen bekräftar att deras medarbetare hackats.

Uppgifterna är ”bara början” på vad The Intercept planerar att avslöja från den stora läckan om Moro och åklagarna som han samarbetat med, twittrar en av The Intercepts grundare, Glenn Greenwald.
Dokumenten har inte verifierats av nyhetsbyrån AFP.

Lula ledde Brasilien mellan 2003 och 2010 och har nekat till alla anklagelser om korruption. Han avtjänar ett fängelsestraff på över åtta år för att ha tagit emot en lägenhet som en muta. Han dömdes i februari till ytterligare nästan 13 år i fängelse.