Radar · Nyheter

OSSE: Oegentligheter när Tokajev vann

Foto.

Kasym-Zjomart Tokajev tog som väntat hem segern i Kazakstans presidentval. Han fick 70,8 procent av rösterna enligt preliminära resultat, uppger valkommissionen. Men observatörer anser att valet var kantat av oegentligheter.

I samband med valet kränktes grundläggande fri- och rättigheter, bland annat genom ett tillslag mot en demonstration, enligt Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

”Valet genomfördes i en politisk miljö som dominerades av det styrande partiet vilket begränsade de kritiska rösterna”, skriver organisationen i ett uttalande.

”Samtidigt innebar oegentligheter på valdagen och en likgiltighet för formella processer att en ärlig rösträkning inte kunde garanteras”, står det vidare.
Tokajev hade handplockats av den tidigare presidenten Nursultan Nazarbajev och har varit interimspresident sedan denne plötsligt avgick i mars.

Den 66-årige Tokajev lovade under valet på söndagen att hans styre kommer att ”bygga en dialog med alla de som stödjer regeringen och de som är emot regeringen”. Han har sagt att han kommer att fortsätta att driva den tidigare presidentens politik och lyssna till hans råd i viktiga frågor.

Expresidenten, som hade suttit vid makten sedan landet blev självständigt 1991, brukade få drygt 90 procent av rösterna i val som västerländska observatörer klassat som varken fria eller rättvisa.

Sex andra presidentkandidater fanns som alternativ, men ingen är särskilt välkänd för landets cirka tolv miljoner registrerade väljare. Tokajev har däremot, förutom Nazarbajevs stöd, stöttats av popstjärnor och skådespelare.

Många gripna

Mycket få trodde också att det kan bli någon annan än Tokajev som sätter sig i presidentstolen. För både Ryssland och Kina, liksom för utländska energi- och gruvbolag, är en smidig maktöverföring av stor betydelse i den olje- och mineralrika före detta Sovjetrepubliken.

Under valdagen greps runt 500 människor som protesterade mot vad de anser ha varit ett orättvist val som formats för att bekräfta expresidentens val av efterträdare.

Under söndagen var Facebook och meddelandeappen Telegram plötsligt omöjliga att nå i Astana och Almaty. Ändå tog sig många demonstranter – som anser att valet är odemokratiskt – ut på gator och torg medan de ropade ut sina protester. Journalister på nyhetsbyrån Reuters såg kravallpolis gå in och gripa många av dem.

Bakgrund: Kasym-Zjomart Tokajev

Kasym-Zjomart Tokajev är på väg att bli Kazakstans andre folkvalde president sedan självständigheten 1991. Det var högst väntat efter att han handplockats av företrädaren Nursultan Nazarbajev.

Tokajev föddes 1953 i Almaty i dagens Kazakstan, som då var del av Sovjetunionen.

Han tog 1975 examen från det prestigefyllda Moskvas statliga institut för internationella relationer och inledde en karriär som diplomat.
Tokajev talar flytande engelska, kazakiska, kinesiska och ryska. Detta anses göra honom extra passande för att hantera de stora grannländerna Ryssland och Kina.

Efter att Kazakstan blev självständigt kom Tokajev in i politiken. Han utnämndes till utrikesminister två gånger och var premiärminister 1999 till 2002.

Under två perioder, 2007–2011 och 2013–2019, var han också talman i parlamentet och enligt konstitutionen tvåa i politisk rang i landet efter Nazarbajev.

Mellan 2011 och 2013 arbetade Tokajev som generalsekreterare för FN:s kontor i Genève, och blev då den första från sitt land att ha en så hög position inom världsorganisationen.

Han har de senaste veckorna ansträngt sig för att framstå som modern och kommunikativ. Han har begått premiär på Instagram och klargjort att han lägger ut presidentorder på WhatsApp.

Men frågan är hur mycket makt han egentligen får, eller tar sig. Den 78-årige Nursultan Nazarbajev sitter kvar som ledare för det styrande partiet och har utsetts till chef på livstid för landets mäktiga säkerhetsråd.

Många, bland andra Nursultan Nazarbajevs politiske ärkefiende Mukhtar Abljazov som lever i exil i utlandet, är övertygade om att Tokajev bara är en frontfigur som får vara president fram till att det anses vara rätt tidpunkt för Nazarbajevs dotter Dariga Nazarbajeva att ta över. Den 56-åriga dottern har nu tagit över Tokajevs tidigare jobb som talman för parlamentet.

Hans milda och lugna sätt har också lett till kritik om att han saknar utstrålning. Mukhtar Abljazov liknade en gång Tokajev vid en möbel ”som ger ifrån sig ett gnissel när den flyttas runt”.

Källa: AFP

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV