Radar · Nyheter

Domstolen skjuter upp Preemraff-beslutet

Foto: Thomas Johansson/TTMark- och miljööverdomstolen skjuter upp beslutet om prövningstillstånd för Preems utbyggnad av oljeraffinaderiet i Lysekil.

Mark- och miljööverdomstolen dröjer med besked om prövningstillstånd för Preems utbyggnad av oljeraffinaderiet i Lysekil. Först den 17 juni får vi veta om det blir en ny prövning.

Mark- och miljödomstolen har tidigare gett Preem tillstånd att kraftigt utöka verksamheten vid raffinaderiet Preemraff i Lyskekil. Men tillståndet har överklagats till Mark- och miljööverdomstolen av omkring hundra privatpersoner och flera organisationer.

Domstolen ska först ta ställning till om den beviljar tillstånd till en ny prövning, så kallat prövningstillstånd. Och först om det beviljas kan det bli en domstolsförhandling.

Preems planerade utbyggnad skulle enligt bolaget fördubbla utsläppen från verksamheten och skulle göra den till Sveriges största utsläppare. 

Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen som är en av de organisationer som överklagat beslutet, vill inte spekulera inför beskedet i nästa vecka. Men även om domstolen skulle neka tillstånd lovar hon att Naturskyddsföreningen kommer att fortsätta arbetet med att försöka stoppa planerna.

– Om den här typen av verksamheter får tillstånd i den klimatkris vi befinner oss i är det något som är fundamentalt fel. Vi ska ha nollutsläpp i Sverige 2045 och det borde egentligen vara ännu tidigare om man lyssnar på forskningen, säger hon.