Radar · Nyheter

Mexiko ger efter för Trumps tullhot – skickar soldater till Guatemalas gräns

En kvinna från ett centralamerikanskt land bär med sig sin som medan mexikanska gränsmyndigheter frihetsberövar dem i Tapachula, Mexico.

På måndag går president Donald Trumps ultimatum ut – om Mexiko inte gör mer för att hindra att migranter tar sig genom landet införs strafftullar. Nu meddelar Mexikos president López Obrador att han skickar 6 000 soldater till Guatemalas gräns, rapporterar El Pais.

Efter intensiva förhandlingar kommer en första gest från Mexikos president López Obrador om att han tillmötesgår president Donald Trump krav på att kraftigt minska antalet migranter som tar sig genom landet. Men hotet om strafftullar har inte dragits tillbaka, skriver El Pais som hänvisar till en talesperson på vita huset.

Vita huset kräver att Mexiko även går med på erkänna sig som ”ett tredje säkert land”, vilket skulle innebära att landet ses som lika säkert som USA. På så sätt skulle USA kunna deportera migranter direkt till Mexiko, om det är det senaste landet som den asylsökande besökt innan ankomsten till USA.

Antalet migranter till USA genom Mexiko har ökat markant de senaste månaderna men också antalet arresteringar och deportationer. Enligt siffror som offentliggjordes i onsdags arresterades USA fler än 144 000 migranter i maj, vilket var den högsta siffran de senaste 13 åren. Många hålls frihetsberövade i väntan på utvisning. Mexiko har å sin sida har tredubblat deportationerna sedan López Obrador blev president den första december i fjol och har arresterat över 20 000 migranter.

Flertalet av migranterna kommer från Centralamerika där ökat våld och fattigdom får allt fler familjer att migrera. Förhandlingarna fortsätter under dagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV