Radar · Nyheter

Högtryck hos resebyråer när fler vill åka tåg

Allt fler vill åka tåg på semestern men det är svårt att boka resor inom Europa.

 Inför sommaren är intresset för tågresor till Europa rekordstort, rapporterar Ekot. Enligt resebyråerna är det svårt att hinna med alla förfrågningar och enklare bokningstjänster efterfrågas av konsumenterna.

Trycket har ökat enormt bara det senaste året, menar Helena Strand som driver Alingsås resebutik i Göteborg.

– 500 procent om man jämför med samma period förra året, säger hon till Ekot.

I Helsingborg startade kommunen en tågvägledning i början av året, och kort efter att nyheten damp ner började klimatrådgivarnas telefoner att ringa.

– Vi är ingen resebyrå och har inte kunnat hjälpa till med bokningar men har gett tips om hur man kan planera en lyckad tågsemester, säger Kristina Engdahl, energi- och klimatrådgivare som också själv är tågentusiast.

Vad är tjusningen med att resa med tåg?

– För mig är det äventyrligt och förknippat med särskilda minnen. Men det är också avkoppling. Jag kan titta ut genom fönstret  i timmar och så ser man ställen man inte hade sett annars.

En entusiasm för tågresandet som Kristina Endahl och hennes kollegor försökt förmedla till det sjuttiotal som hört av sig. Men samtidigt som intresset ökar växer även frustrationen då det är svårt att boka tågresor själv. I nuläget finns det ingen bokningssajt för tågresor där resenärer själva kan boka sina biljetter, på samma sätt som det är möjligt att göra med flygresor.

Att många olika länder är inblandade försvårar införandet av ett bokningssystem. SJ, som slutade sälja utlandsbiljetter 2014, sade i våras att man jobbar på en lösning. Till Ekot säger SJ att man inte vill kommentera frågan i nuläget.

Det Öresundsbaserade företaget Crewcom säljer idag biljetter för både inrikes- och utrikes tågresor. Enligt vd:n Ufuk Ergovan kommer de i augusti lansera en egen bokningssajt för tågresor inom Europa.