Radar · Nyheter

Desperat situation dödar flyktingar på Balkan

En bosättning nära staden Bihac, Bosnien, förra sommaren.

Under tisdagskvällen utbröt det ett stort bråk i flyktinglägret Miral i norra Bosnien. Över 100 personer var involverade i incidenten, som lugnade sig tillfälligt för att sedan blossa upp igen. Omänskliga levnadsförhållanden ligger ofta bakom bråken, menar aktivister som är aktiva i regionen.

I videor publicerade av den bosniska tidningen Klix.ba syns upproren och upprörda människor som tågar längs en väg. Rop och skrik hörs. Tisdagskvällens bråk som involverade över 100 personer ledde till att en del av boende valde att lämna lägret. Bråket involverade flyktingar från flera olika nationaliteter.

En talesperson för kantonen Una-Sana, regionen där lägret Miral ligger, menade att spänningarna kvarstod efter bråket.

– Det förekommer fortfarande spänningar, och situationen kan eskalera när som helst. Polisen finns på marken för att övervaka situationen och vara redo, sa han till Klix.ba.

Omänsklig behandling

Aktivistgruppen Izbjeglice u Velikoj Kladuši – Refugees in Velika Kladusa kommenterade händelsen i lägret Miral genom att betona att spänningarna uppstår på grund lägerledningens oförmåga att skapa acceptabel levnadsstandard. Lägret drivs av den Internationella migrationsorganisationen (IOM) och de lokala myndigheterna.

En aktivist som vill vara anonym skriver på facebook att ”det är viktigt att se incidenterna i ljuset av att gränsvåldet och situationen föder en ond cirkel som reproduceras inom de berörda grupperna. Många har berättat för mig att de här bråken ofta beror på stölder – som begås därför att polisen i samband med illegala tillbakavisningar stjäl deras saker. De lämnas utan telefoner och pengar och det skapar desperata människor som tar till desperata handlingar”.

I grannlandet Serbien var det i tisdags kväll bråk med dödlig utgång, när en ung man attackerades med kniv i huvudstaden Belgrad, skriver serbiska N1. Senare uppges mördaren ha dödats i ett läger utanför staden, sannolikt av vänner till den unga man som han själv ska ha attackerad och dödat med kniv.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV