Radar · Nyheter

370 personer anlände till Malta på en dag

I onsdags anlände över 370 människor på flykt till Malta på en dag.

Under onsdagen räddades 370 personer i sjönöd i land på Malta, vilket är rekordmånga. Maltas beväpnade styrkor (AFM) genomförde under dagen flera olika räddningsaktioner.

Den första av de totalt tre räddningsinsatserna inträffade på natten till onsdagen, då en gummibåt med 63 personer ombord upptäcktes i maltesiska vatten.

I nästa båt befann sig över 200 personer. AMF delade upp räddningsaktionen genom att först transportera 61 personer och senare komma tillbaka för att hämta de resterande 147 människorna som befann sig i sjönöd, rapporterar Times of Malta. Samtliga hade nått land runt halv elva under onsdagsförmiddagen.

Senare under dagen räddades ytterligare 99 personer. Frivilligorganisationen Watch the Med – Alarm phone hade fått information om att en båt med 75 personer också befann sig i maltesiska vatten. På Twitter skriver de att Maltas sjöräddningscentral ignorerade deras information men slutligen gick till handling. Det är inte bekräftat om båten som uppgavs ha 75 personer ombord var densamma som den med 99 personer som senare räddades i land.

En talesperson för UNHCR kommenterade händelserna:

– Vi vill betona att Libyen inte är en säker plats att returnera någon till, sa talespersonen till Times of Malta.

I december 2018 räddades 249 personer i land under en dag, men dessförinnan gick nästan ett helt år utan så många ankomster på en och samma dag. 370 migranter är enligt UNHCR fler än det antal som totalt anlände via båt till Malta under hela 2015, 2016 och 2017 tillsammans.