Radar · Nyheter

Utspelen haglar när danskarna går till val

Foto: Johan Nilsson/TTDet mesta talar för att Socialdemokratiets partiledare Mette Frederiksen även blir Danmarks nästa statsminister efter dagens folketingsval.

Det mesta talar för att Socialdemokratiet tar över regeringsmakten i Danmark efter dagens folketingsval.Samtidigt fortsätter sittande statsminister Lars Løkke Rasmussen, Venstre, att sträcka ut en hand över mitten i hopp om ett samarbete över blocken.

Efter 29 dagar av valkampanj går i dag danskarna till folketingsval. Ända sedan valdagen spikades i början av maj har det blåst medvind för oppositionen och det mesta talar för att Danmarks nästa regering leds av Socialdemokratiet och dess partiledare Mette Frederiksen.

Ända in i det sista kom det utspel om framtida regeringssamarbeten. Under gårdagen gick statsminister Lars Løkke Rasmussen ut med att han inte ser någon möjlighet till att hans mittenparti Venstre fortsätter att regera tillsammans med Liberal Alliance och Det Konservative Folkeparti efter valet.
– Som valkampanjen har utvecklat sig är det inte längre realistiskt, sade han till danska TV2 News.

Förkastas av S-ledaren

Løkke Rasmussen tror fortfarande på en framgång för sitt blåa block men vid ett sådant utfall vill han även sondera terrängen med partier inom det röda blocket. Han utesluter inte ett samarbete med något parti, förutom ytterkantspartier inom respektive block.
– Det är inte heller så att jag säger farväl till mina regeringskollegor. Men det finns ett behov av att se om man kan bygga ett projekt i mitten av dansk politik, sade statsministern.

Tidigt under valkampanjen öppnade Lars Løkke Rasmussen upp för att bilda regering med Socialdemokratiet. Något som S-ledaren Mette Frederiksen förkastade då och hon hade samma åsikt i frågan dagen före valet.
– Vi går till val på en socialdemokratisk enpartiregering, sade Frederiksen och tillade att partierna står för långt ifrån varandra i frågor som klimatet, utbildning och välfärd.

Regeringskollegan Liberal Alliance (LA) är starkt kritisk till Løkke Rasmussens dödsförklaring av sittande treklöverregering och LA-ledaren Anders Samuelsen kallar det för ett svek.

Dansk Folkeparti positivt

Det Konservative Folkeparti, det tredje regeringspartiet, säger sig inte heller kunna ingå i en regering med S och Venstre. Däremot är Dansk Folkeparti, som ser ut att få halverat stöd i dagens val, positivt inställt till en SV-regering.
– Men det är klart, som partiledare för Dansk Folkeparti är det en förutsättning att vi själva ingår i det samarbetet, sade partiledaren Kristian Thulesen Dahl till TV2 News.

Förutom ett framtida regeringsskifte kan dagens danska val innebära att extrema krafter tar plats i folketinget. Islamfientliga Stram Kurs har under flera veckor balanserat kring de två procent som krävs för att komma in i Christiansborg. Detsamma gäller för det starkt invandringskritiska Nye Borgerlige.

Fakta: Folketingsvalet

Den 5 juni har Danmark val till folketinget. Det krävs två procent av rösterna för att ett parti ska ta sig in i parlamentet.

Till årets val ställer totalt 13 partier upp. Nio av dem är i dagsläget representerade i folketinget.

Nye Borgerlige, Stram Kurs och Klaus Riskær Pedersen (ett parti som bär partiledarens namn) är nya partier i valet. Kristendemokraterne, som bildades 1970 men åkte ur folketinget 2005, ställer också upp.

Totalt ska 179 mandat fördelas, varav 4 är vikta till partier på Grönland och Färöarna (2 mandat var).

Sittande regering består av Venstre, Liberal Alliance och Det Konservative Folkeparti.

Danmark har liksom Sverige fyraåriga mandatperioder, men det är upp till statsministern att bestämma när valdagen ska infalla. Det ska ske minst tre veckor före valet och denna gång utlyste statsminister Lars Løkke Rasmussen datumet knappt en månad (den 7 maj) före valdagen.