Radar · Nyheter

USA: Kan fängslas för att ha gett flyktingar vatten

Migranter står på rad i öknen vid den amerikansk-mexikanska gränsen, nära Lukeville, Arizona.

I Arizona, USA, riskerar Scott Warren 20 år i fängelse för att ha gett människor på flykt i Arizonas öken vatten. Advokater som jobbar med mänskliga rättigheter säger att det är att kriminalisera medmänsklighet.

Rättegången mot 36-åriga Scott Warren startade under onsdagen i Arizona, skriver den oberoende och donationsdrivna onlinetidningen Common Dreams. Han riskerar upp emot 20 år i fängelse för det arbeta han utfört som volontär med organisationen No More Deaths/No Más Muertes i öknen i Arizona.

Scott Warren fängslades av gränskontrollanter 2018 och riskerar nu att straffas på tre åtalspunkter. Brotten han anklagas för är att ha tillhandahållit mat, vatten, rena kläder och sängplats åt två personer på flykt i Arizonas öken. Om han straffas är det som samvetsfånge, skriver Common Dreams

Amnesty International har krävt att han ska frias från alla anklagelser genom att skriva till Michael Bailey, distriktsåklagare i Arizona. Scott Warrens föräldrar har också lanserat en kampanj där de kräver detsamma.

”Anklagelserna mot Warren är en orättvis kriminalisering av direkt humanitär hjälp” och ”det tycks vara en politiskt motiverad kränkning av hans rättigheter som människorättsförsvarare, skrev Amnesty Internationals USA-direktör Erika Guevara-Rosas till distriktsåklagare Michael Bailey.

I ett annat uttalande tillade Erika Guevara-Rosas att det aldrig är ett brott att bistå med humanitär hjälp.

Hanna Strid